Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Античну гончарну піч віком 2,5 тис. років знайдено на острові Березань

10 листопада, 10:16

Унікальну знахідку - античну гончарну піч віком у приблизно 2,5 тис. років, знайшли археологи на території острова Березань у Миколаївській області.

Про це кореспондентові УКРІНФОРМу повідомив заступник начальника Березанської античної археологічної експедиції Олександр Смирнов.

„На острові Березань ми знайшли справжню античну піч, її розміри свідчить про те, що тут було налагоджене гончарне виробництво. Тутешні майстри добре вміли працювати з керамікою і мали для цього необхідне устаткування. А якщо згадати, що в минулому році тут було знайдено печі для виготовлення світильників, то можна з упевненістю сказати, що на цьому місці існував цілий „гончарний квартал”, - зазначив Смирнов.

На його думку, ці знахідки свідчать, що греки, які жили на острові „Березань”, уміли виробляти все необхідне їм для побуту і забезпечували себе, так би мовити, "власною продукцією".

Археологи припускають, що більша частина острова була затоплена, тому ведуть дослідження і на морському дні.

Березань - невеликий острів на Чорному морі при вході у Дніпровсько-Бузький лиман. Його довжина близько 800 м, ширина— 250 м, площа - 23,6га. Сьогодні це частина Національного історико-археологічного заповідника «Ольвія». Тут знайдено найдавніше в Північному Причорномор'ї давньогрецьке поселення Борисфеніда.

Джерело: Укрінформ
Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати