Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Вінниці представили протестантські Біблії та світські книги 500-річної давності

15 вересня, 13:47

До річниці Реформації відділ рідкісних та цінних видань Вінницької обласної бібліотеки імені Тімірязєва створив експозицію книг, які були видані в країнах Європи ще у XVI–XVII століттях. Першими відвідувачами унікальної виставки стали студенти вінницьких вишів. Для них влаштували не лише презентацію книжково-ілюстраційної експозиції, але й провели коротку лекцію про передумови виникнення Реформації та ініціаторів її руху – Мартіна Лютера, Жана Кальвіна, Ульріха Цвінглі та інших.

«Цього року ми відзначаємо 500 років Реформація – це релігійно-суспільний рух, який охопив більшість європейських країн і став переламною подією в історії. У більш широкому сенсі Реформація – це процес, метою якого було перетворення суспільства через церкву та оновлення самої церкви у зв’язку зі змінами у світі. Через це відбувалася, так би мовити, адаптація релігійних книг для населення. Раніше Біблії були написані здебільшого латиною і розуміли їх тільки знавці латини. У період Реформації почали перекладати книги різними мовами і стали доступними для різних людей, – коментує бібліотекар відділу рідкісних та цінних видань Ірина Валігура. – Окремі видання того періоду зберігаються і в нашому відділі. Найдавніший примірник – це Святе Письмо польською мовою, яке було видане у 1594 році. Ця книга з приватної бібліотеки Генріха Грохольського, який проживав на Вінниччині і мав достойну колекцію антикварних книг. На виданні є маркування роду Грохольський, також представлена анотація. Очевидно, що в родині книга зберігалася як історична та культурна пам’ятка. Окрім цього, до експозиції включені протестантські Біблії та світські книги, що зберігалися у бібліотеках польських магнатів, які проживали на теренах області».

Презентовані книги – релігійні та світські – дають уявлення про суть тогочасних подій та окреслюють їх роль у становленні сучасного суспільства, деякі  з них дозволяють заглибитися в історію – часи Реформації. Але особливе враження на відвідувачів справили книги, які були передані до бібліотеки з приватних колекцій польської шляхти. На них збереглися зображення гербів того чи іншого роду і, навіть, автографи перекладачів та упорядників видань.

Виставка триватиме до 12 жовтня, тож усі охочі мають час ознайомитися з раритетними книгами – доторкнутися до історії.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати