Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Під Вінницькою ОДА влаштували пікет проти будівництва сміттєпереробного комплексу поблизу села Людавка

16 січня, 13:47

Сьогодні, 16 січня, жителі Жмеринського району зібралися під стінами Вінницької облдержадміністрації, щоб висловити своє обурення з приводу початку будівництва сміттєпереробного заводу поблизу села Людавка. Люди вимагали від обласних депутатів терміново скликати позачергову сесію та проголосувати за негайне припинення робіт. Кажуть, що насправді влада планує збудувати не сміттєпереробний завод, а новий полігон для відходів, які будуть забруднювати ґрунтові води, а відтак і криниці на людських обійстях.

«Через п’ять років води в криницях не буде. І не спасе той водогін, який сьогодні будуть у селі, бо не буде де взяти чистої води, – каже житель Людавки Сергій Черняк. – Нещодавно загнали техніку і почали ліс вирізали. Ми спершу діяли цивілізовано, писали звернення до різних інстанцій, тепер бачимо, що це не діє – тому й вийшли на пікет. Вимагаємо від обласної влади ініціювати розслідування незаконної вирубки лісу та провести незалежні екологічну експертизу проекту сміттєпереробного завод».

Побудувати сміттєпереробний комплекс у Жмеринському районі планують на території колишньої військової частини. Державний акт на цю земельну ділянку Вінницька міська рада отримала ще у 2009 році, а у 2017 році завершили розробку проектно кошторисної документації, яка пройшла державну експертизу і отримала дозвіл на початок будівництва, повідомляє директор департаменту комунального господарства і благоустрою Вінницької міської ради Володимир Ніценко.

«Працювати на цим питанням ми почали ще у 2010–11 роках. Залучали міжнародних експертів. Адже будівництво такого заводу справа не одного року, і для інвестора слід виконати підготовчі роботи, треба обладнати полігон для складування відходів, звести адмінбудівлі, вагові, облаштувати освітлення, зробити дороги тощо, – коментує Володимир Ніценко. – Новий сміттєпереробний завод відповідатиме усім вимогам Європейської хартії і чинного законодавства. Першочергово – майданчик для складування відходів застеллять бентонітовими матами для захисту ґрунтових вод – рідина не витікатиме навіть, якщо матеріал пошкодити. А тому хвилювати про забруднення ґрунтових вод не має причин».

Проте люди ж налаштовані рішуче і жодним обіцянкам не вірять. Кажуть, що будуть відстоювати землю поблизу свого села й надалі. А якщо й доведеться, то готові за власні кошти провести експертизу щодо безпечності і доцільності зводити сміттєпереробний комплекс саме на цій ділянці.

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото автора

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати