Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Волині 2022 рік оголосили Роком УПА

26 січня, 16:42

У Волинській обласній раді відбулося установче засідання оргкомітету щодо Року УПА, який проводять з нагоди відзначення 80-річчя заснування УПА. Народний визвольний рух для Волині має особливе значення. Відома і пісня, в якій є такий рядок: «Десь там далеко на Волині родилась армія УПА». В урочищі Вовчак відновлено базу повстанців, діє історичний комплекс «Вовчак. Волинська Січ», де проводять патріотичні табори, конкурси патріотичної пісні, сюди приїжджають багато екскурсантів, презентовано історико-краєзнавчий туристичний маршрут за місцями бойової слави УПА.
Поки що члени оргкомітету лише пропонували заходи, які можуть скласти програму Року УПА. Заступник голови обласної ради Юрій Поліщук, який очолив й оргкомітет по проведенню Року УПА, зазначив, що в області є традиції проведення і вишколів, і тематичних фестивалів у місцях, пов’язаних з історією УПА. Це Новий Загорів, де стоять руїни старого монастиря, такий вигляд він має з часу відомого бою упівців з фашистами, це Колки, де в роки Другої світової війни кілька місяців діяла влада УПА, працювали школи, лікарні і т.п. Це і знаменитий Вовчак.

Волинський краєзнавчий музей має багато цікавих і просто унікальних матеріалів, які розкажуть про діяльність УПА у краї. Це і нагороди УПА, документи національно-визвольного руху, роботи художника Ніла Хасевича, які свого часу були передані у музей Службою безпеки України. В основі архіву УПА – оригінальні документи, фотографії та речі українських повстанців 1940-х–1950-х років. Це різноманітна агітаційна продукція підпільних друкарень, документи, які висвітлюють не лише безпосередню боротьбу повстанської армії, але й діяльність «лісового» уряду – Української Головної Визвольної Ради і автономної частини ОУН (б) – Народно-Визвольної Революційної Організації, яка була суто волинським феноменом.

Є матеріали для видання збірника із сотнею повстанських пісень. Волинський національний університет імені Лесі Українки готується провести науково-практичну конференцію з історії повстанського руху.

У жовтні 2015 року в Луцьку презентували фільм режисера, лауреата Шевченківської премії Михайла Ткачука  про Ніла Хасевича. Тоді його першими глядачами стали члени Міжнародного громадського об’єднання «Волинське братство», які зібралися у Луцьку на свою чергову зустріч, а також інтелігенція Волині. Фільм відомий за попередньою назвою «Здобути або не бути», Михайло Ткачук використав нові матеріали про художника Української повстанської армії Ніла Хасевича і фільм вийшов під назвою «Покликав вас Госпожий глас». У фільмі був короткий, на секунду, епізод, коли на екрані з’являється стаття «Чи знають про них у Дюксині?» з тодішньої луцької міської газети «Народна трибуна». Її тодішній редактор письменник Іван Корсак (на жаль, він вже покійний) потім мені розповів, що то якраз і був час відкриття Волині, Україні та, власне, і світові імені, творчості Ніла Хасевича. А Дюксин — село на Рівненщині, в якому і народився Ніл Хасевич. В архівах Служби безпеки були роботи художника, виконані ним у бункерах повстанців, і покійний вже працівник Служби безпеки Юрій Хлопук, розказує Корсак, дуже багато посприяв, щоб ці реліквії передали у Волинський краєзнавчий музей. Ніл Хасевич, як говорили і учасники перегляду у Луцьку, це саме той герой, який потрібен і сучасній Україні.
Тому і Рік УПА на Волині має посприяти патріотичному вихованню, вшануванню національних героїв та нашої власної історії.

Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати