Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Рівненщині в монастирі на Повстанських Могилах у монахи постригли шведа

26 липня, 14:48

У Гурбинському монастирі, що на Рівненщині, відбувся незвичний  постриг.  Чернече життя для себе обрав громадянин Швеції Вільхельмсон Карл Мікаель, який отримав ім’я Лазар. Він не має українського коріння, але часто приїздить сюди і знає історію монастиря.

Обитель звели на місці наймасовішого в історії УПА бою.  Він відбувався у великодні дні в 1944 році на кордоні Рівненської та Тернопільської областей поблизу села Гурби Здолбунівського району. Дослідники вважають, що бій був гідний спартанського. Адже 35-тисячному війську НКВС протистояли  приблизно 5 тисяч українських повстанців. Тут вбили чимало людей. Рідні повстанців шукали по лісу загиблих. Потім зробили символічний насип і поставили хрест. Радянська влада його періодично знищувала, а місцеві люди знову ставили. Тепер в урочищі Гурби діє чоловічий монастир.

Тим часом Вільхельмсон Карл Мікаель – вже другий іноземець, що прийняв постриг саме тут.

«У Гурбинському монастирі перед цим чернече життя обрав декан Шведсько-Скандинавського деканату, протоієрей Маттеус Фуремальм. Під час постригу він отримав ім`я Серафим. Він дуже добре знає нашу історію. Отець Серафим полюбив цей монастир.  Зараз він каже, що Україна є його другою домівкою, а ченці – другі браття. Тепер  же привіз земляка і собрата для постригу. В подальшому він буде настоятелем парафії у своїй країні, - розповідає намісник Свято-Воскресенського чоловічого монастиря на Повстанських Могилах ігумен Онуфрій. - Звісно, певний період вони перебувають у Гурбинському монастирі, пізнають чернече життя, вивчають традиції, як тут живуть ченці. Спілкуємося англійською, але монахи зі Швеції  цікавляться українською мовою. Тепер декілька разів на рік вони будуть приїздити в Україну, в наш монастир, щоб віддаватися душею молитві, послуху, праці».

Тетяна ІЛЬНИЦЬКА, Рівне

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати