Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Вінниччині розпочав роботу інклюзивний наметовий табір

28 липня, 15:07

26 липня на березі річки Південний Буг, поблизу села Бохоника, розгорнувся єдиний в Україні інклюзивний наметовий табір, де відпочивають молоді люди з інвалідністю та без неї. Цьогорічними його учасниками стали понад півсотні молодих людей, які приїхали Львова, Івано-Франківська, Сум, Харкова, Дніпра та Вінниці. На думку організаторів, своєрідна табірна зміна, яка триватиме до кінця поточного тижня, дозволить налагодити міжособистісні стосунки, а невимушена атмосфера сприятиме конструктивному діалогу та дозволить нівелювати стереотипи у сучасному суспільстві.

«Програма перебування у таборі дуже насичена. Щодня ми проводимо не менше п’яти заходів – це і спільні ігри, і майстер-класи, і квести, і тренінги. А ще всі учасники мають обов’язки по господарству – хто за обід відповідає, а хто за прибирання. Від роботи ніхто не відмовляється, всі на рівних,  – коментує координатор табору Людмила Нецкіна. – Такі умови не просто зближають учасників, а дозволяють побути на місці один одного. Вчора, наприклад, ми проводи квест, під час якого люди без інвалідності виконували завдання із зав’язаними очима або на інвалідному візку, щоб можна було зрозуміти, настілки важко людині з інвалідністю пересуватися, вона майже постійно потребує уваги й допомоги сторонніх. Цікавими були мотиваційні тренінги, як пережити нещастя, знайти вихід із проблемної ситуації. А на завершення дня ми мали суперову зустріч з українським спортсменом Антоном Дацко, який є неодноразовим призером Параолімпійських ігор».

Організатором таборування виступила громадська організація молоді з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія» спільно з Фундацією регіональних ініціатив за фінансової підтримки Британської Ради в Україні, яка взяла на себе основні фінансові витрати. Також підтримали учасників спонсори та меценати, адже навіть технічно підготувати інклюзивний табір значно важче, ніж звичайний – потрібні великі комфортні  намети, зручні матраци та максимально доступні біотуалети. Внесок від учасників був символічним – по 100 гривень сплатили учасниками з інвалідність, по 240 – здорові молоді люди. Ці гроші в основному були витрачені на продукти харчування та гігієнічні засоби.

«Табір містить 17 наметів, хоча планувалося менше. Але взяти участь в інклюзивній зміні було чимало, тому на наступний рік плануємо розширюватися, – каже голова ГО «Гармонія», уповноважена з прав людей з інвалідністю Раїса Панасюк. – Вінницький інклюзивний табір – поки що ексклюзив для України. Він єдиний! Але сподіваюся, що подібні табори вже незабаром запрацюють по всій Україні. І люди з iнвaлiднiстю i без неї разом долатимуть стереотипи, допомагаючи один одному».

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, фото надано автором

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати