Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Китаї перевіряють виробника тестів на коронавірус, продукцію якого придбала Україна

29 березня, 20:50
Фото: АА

У Китаї розпочали перевірку компанії Shenzhen Bioeasy Biotechnology, бо клієнти скаржились на якість швидких тестів на коронавірус. В Україні деякі області та Київ закупляли тести цієї фірми.

Про перевірку повідомляє CNN, передає hromadske.

Так, 26 березня уряд Іспанії оголосив, що відкликає 9 тисяч тестів компанії Bioeasy через «ненадійність» їхніх результатів. Наступного дня профільний орган у Шеньчжені оголосив про початок перевірки компанії.

Від швидких тестів Bioeasy також відмовилася Грузія.

Ще 10 березня мер Києва Віталій Кличко повідомляв про закупівлю таких тестів.

У коментарі hromadske глава Центру громадського здоров’я Ігор Кузін повідомив, що відомство швидкі тести не закупляло і не планує цього робити.

«У нас на це немає бюджету і ми отримували гуманітарну або благодійну допомогу по швидких тестах», — сказав він.

Очільник ЦГЗ уточнив, що у лютому регіонам дозволили витратити до 1 мільйона гривень на закупівлю ПЛР-тестів та швидких тестів.

«Тоді кожен обласний лабораторний центр міг обрати з тих постачальників, які були представлені на ринку. По швидким тестам інформації в нас немає по тим, які вони закуповували. По тій інформації, яку ми отримували, в деяких регіонах були закуплені саме тести Bioeasy», — розповів він.

Кузін підтвердив, що Київ закупав тести Bioeasy на початку карантину, ще коли не було централізованих поставок тестів в Україну. Також, найімовірніше, такі тести закупили тоді Чернівецька та Житомирська області, де було зафіксовано першівипадки коронавірусу.

«Бо тоді, здається, на ринку взагалі були лише тести Bioeasy», — додав очільник ЦГЗ.

Він також уточнив, що ті тести, про прибуття літаків з якими повідомляв Офіс президента (це допомога засновника Alibaba Джека Ма), від іншої компанії.

«Це не Bioeasy, це інший виробник, і вони роз’їхалися по регіонах. Їх там десь 150 тисяч, або щось таке», — сказав Кузін.

Також він наголосив, що визначити якість тестів важко, бо швидкі тести як такі мають похибку. Розмір похибки можна визначити лише «під час масового застосування і накопичення інформації».

Щодо ПЛР-систем Кузін розповів, що ЦГЗ закупав тести німецьких компаній.

«Все інше було або як благодійна допомога, або як гуманітарна. Це дві поставки були з ВООЗ, і останні ми отримали ПЛР-тести по розподілу — китайські Джека Ма (не Bioeasy)», — уточнив він.

У самій китайській компанії визнали проблеми, однак там вважають, що неточність тестів пов’язана з неправильним використанням, бо під час взяття зразків не виконуються інструкції. Водночас у Bioeasy визнали, що вони самі погано інформували клієнтів про ці інструкції.

За даними The New York Times, компанія Bioeasy оголосила, що надішле в Іспанію нові тести на заміну тим, від яких відмовилась країна. Міністерство охорони здоров’я Іспанії прийме нові тести.

Зазначимо, що навіть при позитивному результаті експрес-тесту цей випадок офіційно ще не вважається підтвердженим інфікуванням коронавірусом, бо його має підтвердити другий тест — за допомогою більш точної ПЛР-системи.




  
  

  
  

  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати