Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

20 років Блаженнійшого Володимира

До Києва з нагоди ювілею його предстоятельського служіння прибудуть представники 13 православних церков
25 липня, 00:00
ФОТО УНІАН

27—28 липня для Української православної церкви будуть насичені. Єпископат, духовенство і вірні відзначатимуть одразу кілька подій: 20-річчя предстоятельського служіння Митрополита Київського і всієї України Володимира, День Хрещення Київської Русі, День пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира... У них також братимуть участь представники 13 із 15 помісних православних церков світу: Константинопольської, Олександрійської, Єрусалимської, Антіохійської, Грузинської, Кіпрської, Болгарської, Польської, Елладської... А напередодні в Києві розпочнеться Синод Російської православної церкви.

Про програму святкувань — телефоном о. Георгій КОВАЛЕНКО, прес-секретар Блаженнійшого Володимира (САБОДАНА):

— 27 липня відбудеться Святковий молебень на Володимирській гірці. Далі — Урочиста Академія в Палаці «Україна» і всеношна на Соборній площі Києво-Печерської лаври. 28 липня на тій же Соборній площі — урочиста Божественна літургія. Її очолять ювіляр та Святійший Патріарх Кирил. Їм співслужитимуть представники Помісних православних церков, архієреї Української православної церкви, духовенство Києва й області, гості Блаженнійшого митрополита Володимира. (Детально на сайті www.orthodox.org.ua. — Ред.)

Щодо Синоду РПЦ, то він проводиться в Києві вже втретє, відколи Патріарх Кирил здійснює щорічні візити в Україну. В РПЦ тепер є традиція проводити Синоди в різних містах: в Києві, Петербурзі, а нещодавно і на Півдні Росії. До речі, в УПЦ теж є така традиція. В нас Синоди проходили в Києві, Почаєві, Зимно, Харкові.

Чи питання, які Синод РПЦ розглядатиме в Києві, якимсь чином стосуватимуться УПЦ? У мене немає жодної інформації. Однак, як показує досвід, жодних питань щодо УПЦ під час синодів РПЦ не порушується. Для того, власне, УПЦ має свій Синод. В рамках нинішнього статусу, який вона має. Гадаю, всім нам треба зосередитися на урочистостях із нагоди 20-річчя Предстоятельського служіння

Блаженнійшого митрополита Володимира, в яких візьмуть участь чимало гостей із усього Православного світу.

З проханням проаналізувати ці 20 років служіння Митрополита Володимира «День» попросив у відомого релігієзнавця, переможця цьогорічної премії ім. Івана Павла ІІ Юрія ЧОРНОМОРЦЯ:

— Головним завданням цих 20 років було збереження миру в Церкві, відповідно, і збереження тієї Церкви, яку він очолив, у єдності з Московським патріархатом. Воно виконане. Більше того, вдалося розбудувати єпархії практично повсюди. До слова, в багатьох регіонах УПЦ є, сказати б, головною Церквою нашої країни. Також вдалося дуже грамотно розбудувати інформаційний пул. Лише останніми роками в УГКЦ теж з’явився потужний інформаційний департамент. А так нічого подібного не мають ні інші православні, ні римо-католики, ні протестанти. Ще за ці 20 років доведено всім, що УПЦ закорінена тут, в Україні. На жаль, завдання, яке перед собою поставив Блаженнійший Володимир 2010 року, не виконане. Зокрема, через те, що він захворів. Йдеться про православне богословське відродження, для якого в Україні є фундамент (маю на увазі традиції Києво-Могилянської академії, передреволюційні традиції...) Очевидно, Митрополит до цього повернеться.

Щодо міжконфесійного діалогу, то треба сказати, що він розвивався в двох площинах. Перша — у рамках Всеукраїнської ради церков та релігійних організацій. І тут спостерігається дуже хороша динаміка, особливо до 2009 року. Друга — подолання розколу між православними, але діалог там і не починався. Як із боку УАПЦ, так і УПЦ КП поки йшли тільки попередні перемовини. Коли і як вдасться вийти на повноцінний спільний діалог, невідомо. Проте кожна Церква працює над тим, щоби все-таки колись об’єднатися на християнській, православній традиційній основі, а не якісь партійній, державній.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати