Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Будуйте мости, а не стіни»

Правозахисники звели під Кабміном символічний цегляний мур, щоб нагадати про наслідки збройного конфлікту на Донбасі
21 червня, 11:02

Так представники Коаліції громадських організацій, які опікуються правами внутрішньо переміщених осіб та мешканців окупованих територій, вирішили нагадати урядовцям, що ті своїми діями ніби відділяють цих людей від решти громадян України.

Подібна акція вже проходила 2016 року. Але, за словами організаторів, ситуація не змінилася. Як розповідає виконавча директорка ГО «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» Тетяна ДУРНЄВА, замість налагодження зв’язків із мешканцями тимчасово окупованих територій влада встановлює драконівський порядок перевезення товарів та речей через лінію зіткнення, а замість соціального захисту постраждалих громадян — принизливі перевірки. Не врегульоване питання виплати пенсій жителям окупованих територій та компенсацій за втрачене майно. Активісти наголошують: за помилки в соціальній політиці українську владу неодноразово критикувала міжнародна спільнота.

Члени правозахисних організацій передали свої вимоги до уряду загалом та до окремих відомств. Кабінету Міністрів варто впровадити рекомендації міжнародних організацій, розробити і профінансувати довгострокову стратегію інтеграції та сталих рішень щодо ВПО, забезпечити реалізацію закону про зниклих безвісти, збільшити фінансування програми «Доступне житло». Окремим міністерствам рекомендують розробити процедури отримання документів, верифікації та перерахування соціальних виплат і прозорої допомоги родичам позбавлених свободи в ОРДЛО, переглянути критерії надання соціальної допомоги, надати пільги постраждалим дітям і забезпечити жителям Донбасу доступ до освіти на підконтрольній території. Багато роботи і з нормативно-правовою частиною — потрібно розробити чимало документів, які врегульовуватимуть вирішення різних болючих питань.

Також учасники акції закликали Кабінет Міністрів реагувати на публічні дискримінаційні заяви членів уряду стосовно ВПО. Для ілюстрації цієї проблеми вони розмістили перед держустановою ілюстрацію художниці Алевтини Кахідзе. На ній вона зобразила міністра соціальної політики Андрія Реву, який у нещодавньому інтерв’ю негативно висловився стосовно жителів окупованих територій. До слова, мати художниці, Людмила Андріївна, в січні померла у черзі на блокпосту, коли їхала, щоби отримати пенсію.

Крім цього, лунали вимоги спростити процедури перетину і переміщення особистих речей через лінію зіткнення та адміністративний кордон з республікою Крим, а також створити сервісні центри поблизу КПВВ, де люди з окупованих територій могли б отримувати адміністративні послуги. Як заявила юристка громадської організації «Крим-SOS» Ольга КУРИШКО, найголовніше завдання державної політики — підтримка контакту з громадянами, розуміння їхніх потреб та швидке реагування на них. Коли людина не може перевезти власні речі з окупованих територій, це навряд чи допомагає адаптації на новому місці.

Водночас, як свідчить опитування, проведене благодійним фондом «Право на захист», понад 80% людей, які регулярно перетинають лінію зіткнення у Мар’їнці і Станиці Луганській, відзначають, що за останній рік поліпшилися умови на контрольних пунктах в’їзду-виїзду. Зокрема, після облаштування їх 2018 року умови на них стали кращими. Також понад 60% опитаних запевнили, що після облаштування проходження КПВВ займає менше часу.

На основі свого опитування представники фонду «Право на захист» підготували три рекомендації для держави щодо регулювання роботи КПВВ. По-перше, необхідно законодавчо визначити правовий статус КПВВ, джерела фінансування і державний орган, який відповідає за їх утримання. По-друге, необхідно облаштувати автобусні зупинки, забезпечити умови для чесної конкуренції ліцензованих перевізників та прозору тарифікацію послуг. По-третє, необхідно звернути увагу на інші проблеми, які досі не розв’язані в облаштованих КПВВ, такі як доступ до медичної допомоги, системи звукового сповіщення про небезпеку та укриття.

Як заявила заступниця голови Представництва Управління комісара ООН у справах біженців Ноель КАЛХУН: «Ситуація на КПВВ порушує не лише право на свободу пересування, а й інші права людини. Люди перетинають лінію зіткнення, щоб зареєструвати новонароджених дітей, отримати паспорт, потрапити до банку, отримати пенсію. Щоб захистити права людини і поважати міжособистісні зв’язки громадян, важливо, щоб КПВВ були безпечними й мали належні умови».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати