Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи безпечна для тварин Україна?

Міжнародні та національні зоозахисники стурбовані намірами столичного догхантера відновити діяльність своєї організації
09 серпня, 12:33
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У розвинутих країнах нікому не треба пояснювати, що ставлення до тварин, наявність програм їхнього захисту – це показник зрілості та гуманності соціуму. А ще це ознака, наскільки безпечно у такому суспільстві перебувати і самій людині. Бо злочини проти тварин рано чи пізно відкривають шлях до злочинів проти людини (це доводять наукові факти).

Чи безпечна для домашніх, зокрема безпритульних, тварин Україна? Ще донедавна здавалося, що рухаємося у цьому напрямку досить швидко. Знаємо про багато хороших ініціатив та проєктів, котрі просувають зміни до законодавства для захисту прав тварин, співпрацюють із місцевими органами влади задля поліпшення роботи комунальних притулків та ветлікарень, проводять акції протесту у разі кричущих зловживань. На іншій шальці терезів лишається порушення прав тварин та жорстоке поводження з ними. Їх Україна не позбулася остаточно. І постійно ці умовні терези хитає в різні боки.

Наразі зоозахисники стурбовані тим, що курс України на розвиток зооруху та гуманного суспільства може або зупинитися, або розвернутися на 180 градусів. Бо як інакше можна розцінювати наміри відомого столичного догхантера Олексія Святогора відновити діяльність власної громадської організації «Спілка журналістів-догхантерів»? Паралельно Святогор звернувся до Ради національної безпеки та оборони України, аби тут ініціювали відлов безпритульних тварин нібито для боротьби з поширенням коронавірусу та іншими хворобами. Зауважмо, ці ініціативи пропонує особа, проти якої було відкрите кримінальне провадження за поширення пропаганди жорстокого ставлення до тварин (про це «День» детальніше розповідав раніше).

ДВІ ЗАЯВИ СВЯТОГОРА

Про наміри догхантера ідеться у матеріалах на сайті «Вільне слово». Заява перша стосується поновлення через суд діяльності ГО «Спілка журналістів-догхантерів». Організація була зареєстрована 22 березня 2016 року Оболонським районним управлінням Мін’юсту. Однак через два місяці, 30 травня, рішення про реєстрацію було анульоване наказом № 1535/5 за підписом заступника міністра юстиції Павла Мороза. Тепер Святогор повідомляє, що 24 травня 2021 року Окружний адміністративний суд міста Києва виніс рішення про скасування наказу Мін’юсту, який анулював реєстрацію його догхантерської організації.

Ось як це рішення суду протлумачив на «Вільному слові» засновник організації (цитуємо мовою оригіналу): «Подобными отмененными решениями Министерство юстиции Украины «делает богатым» истца и все представительство догхантеров – настоящих реальных зоозащитников, гуманистов, ответственных, порядочных и последовательных людей. В течение пяти лет сообщество догхантеров было самоуправно лишено возможности принимать активное участие в общественной и политической жизни и понесло определенные имиджевые и моральные издержки, которые государство обязано будет компенсировать. Впрочем, это будет отдельным предметом судебных споров».

Заява друга зазначає про звернення Олексія Святогора до Комісії з біобезпеки та біологічного захисту при Раді національної безпеки і оборони України, аби на найближчому її засідання розглянулося питання про вилов безпритульних тварин. Буцімто вони є джерелом поширення неконтрольованої інфекції, зокрема й коронавірусу. Хоча Всесвітня організація охорони здоров’я не публікувала такої інформації, адже тоді довелося б оголосити вилучення усіх домашніх тварин від їхніх власників, оскільки саме власницькі тварини найбільше контактують з людьми, а після вигулу постійно знаходяться в приміщеннях з господарями. «Під час чергового засідання комісії з біобезпеки та біологічного захисту РНБОУ буде винесено на розгляд інформацію щодо вжиття карантинних заходів цілісно, забезпечивши вилов безпритульних тварин і ліквідувавши джерело інфекції», - а це вже відповідь РНБО на звернення Олексія Святогора, з якою теж можна ознайомитись на згаданому вище сайті.

МІН’ЮСТ ТА РНБО – ПОВТОРЕННЯ ПОМИЛОК МИНУЛОГО?

«День» у свою чергу звернувся із запитами до Ради національної безпеки та оборони і Міністерства юстиції, щоб з’ясувати, як тут планують реагувати на опубліковані заяви столичного догхантера. У Мін’юсту ми також цікавилися, чи збираються тут оскаржувати рішення Окружного адмінсуду, тобто доводити до кінця юридичну заборону діяльності ГО «Спілка журналістів-догхантерів».

У відповідь отримали листа, що скасування реєстрації згаданої організації відбулося у травні 2016 року (про це є відомості у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань). А далі у Мін’юсті розписали детально, за яких умов може бути скасована реєстрація громадської організації, приміром, якщо її діяльність або ціль створення спрямована на ліквідацію незалежності, зміну конституційного ладу, пропаганду війни, насильства, жорсткості тощо. Також відомо, що Мін’юст подав апеляційну скаргу до Шостого апеляційного адміністративного суду щодо відновлення громадської організації Олексія Святогора, яка наразі розглядається. Мін’юст так і не надав роз’яснення щодо того, чи проводиться паралельна робота над остаточною забороною реєстрації усіх зоосадистських громадських організацій шляхом поліпшення законодавства.

У Раді нацбезпеки та оборони нам відповіли, що наразі порядок винесення питання на розгляд комісії не формалізовано: «Тому всі пропозиції, які надходять на адресу комісії протягом часу між засіданнями, узагальнюються та пропонуються до розгляду голові комісії в робочому порядку під час формування порядку денного чергового засідання комісії. Голова комісії разом із секретарем комісії узагальнюють отриману інформацію та в залежності від актуальності наявних в Україні проблем у сфері біобезпеки та біологічного захисту формують відповідний порядок денний засідання комісії».

Відповідь підписана секретарем Комісії з біобезпеки та біологічного захисту при РНБО України Сергієм Дубовицьким. Тобто поки що питання про вилов безпритульних тварин не виноситься на розгляд. Але у відповіді безпосередньо Святогору Сергій Дубовицький вказав дещо інше: заяву розглянуто та буде винесено на обговорення найближчого засідання РНБО.

РЕАКЦІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ТА МІЖНАРОДНОЇ ЗООСПІЛЬНОТИ

Тож поки що позиція окремих державних органів неоднозначна. Проте ключові структури, котрі мають стати на захист прав тварин, про свою позицію таки заявили вголос. На ситуацію звернули увагу народні депутати. Так, Юлія Овчинникова, голова підкомітету з питань лісових ресурсів, об'єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об'єктів природно-заповідного фонду комітету ВРУ з питань екополітики та природокористування спільно з членом своєї команди Наталією Богдан підготувала депутатське звернення до РНБО та Мін’юсту. У ньому засуджуються наміри Святогора відновити роботу своєї організації та його антигуманні заклики до РНБО, також пропонується співпраця щодо вдосконалення національного законодавства: «Зокрема нормативних документів Міністерства юстиції таким чином, щоб унеможливити подальші провокації на кшталт реєстрації громадських організацій з антиєвропейськими та антигуманними назвами і цілями діяльності».

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України також просить Мін’юст «вжити відповідних заходів реагування в рамках чинного законодавства для унеможливлення легалізації в Україні громадських організацій, діяльність яких спрямована на жорстоке поводження з тваринами».

Власні заяви з цього приводу підготували та надіслали в РНБО і Мін’юст Асоціація зоозахисних організацій України (віцепрезидент Марина Суркова) разом з ГО «Еко-логіка» (Інна Станішевська) та ГО «Громадянські слідчі» (Михайло Марченко). Детальніше з їхніми аргументами можна ознайомитися у фейсбук-групі «Перший зоогуманний UA = Перший екогуманний UA».

Листи занепокоєння до Президента та Кабінету Міністрів направила міжнародна організація «Naturewatch Foundation» та її представник в Україні Марк Ренделл (це благодійно діюча у багатьох країнах світу організація, зареєстрована у Великобританії).

«Ми відповідальні за щорічний Всесвітній день тварин, 4 жовтня, і вже 25 років працюємо над покращенням добробуту тварин в Україні. Наша організація глибоко зацікавлена в тому, щоб Україна стала повноправним членом Європейського Союзу та запровадила європейські цінності, одна з яких – гуманне співіснування людей та тварин, - пишуть у «Naturewatch Foundation». – У 2016 році ми дізналися, що сумно відомий вбивця тварин Олексій Святогор намагався зареєструвати в Україні громадську організацію «Спілка журналістів-догхантерів». У той час міжнародні організації з захисту тварин протестували проти реєстрації згаданої вище громадської організації догхантерів. Міжнародна спільнота була почута українською владою, а реєстрація громадської організації Святогора була скасована на рівні Міністерства юстиції України… Слово «догхантер» широко відоме мільйонам людей як нелюдська та незаконна діяльність (введіть це слово в пошуковому сервісі Google). Саме це слово має негативний контекст і, певною мірою, є страшним брендом катувань та масових вбивств тварин. Створення організації зі словом «догхантер» в назві, і навіть із залученням журналістів, однозначно спрямоване на пропаганду та підбурювання до насильства, навіть не кажучи про те, що існує науково доведений взаємозв'язок між насильством над тваринами та злочинами проти людей. Ми закликаємо українську владу виступити проти легалізації насильства та його пропаганди у суспільстві. У законодавстві вашої держави є достатньо підстав для запобігання краху репутації України серед розвинених країн».

До речі, явище догхантерства виникло у Росії приблизно у 2006 році та поширилося у сусідніх з нею державах. У Західній Європі таке поводження з тваринами досить важко знайти. Звісно, є свої проблеми із захистом прав домашніх, зокрема безпритульних тварин, та аж ніяк не свідоме їхнє знищення жорстокими методами, протизаконно та масово. «Догха́нтери («мисливці на собак» — від англ. dog + hunters, також догкілери) — самоназва осіб, що з власної ініціативи займаються вбивством безпритульних собак у містах шляхом отруєння або відстрілу, що завдає тваринам значних страждань і є жорстоким поводженням з тваринами, - пояснюють у своєму зверненні до РНБО та Мін’юсту представники АЗОУ та ГО «Громадянські слідчі». – Проте від рук догхантерів страждають не лише безпритульні тварини, а й ті, що мають власників. Адже догхантери розкидають отруєні шматки м’яса або ковбаси в публічних місцях, де під час прогулянки цю їжу підбирають також і собаки, що гуляють з власниками, що піддає небезпеці дітей, які потім контактують з отруєними тваринами (бували випадки отруєння дітей). Тварини, які гинуть від рук догхантерів, помирають у муках упродовж 4-6 годин. Олексій Святогор неодноразово пропагував жорстоке поводження з тваринами та закликав до їхнього винищення як зі своїх сторінок в соціальних мережах, так і в ЗМІ, що є грубим порушенням чинного законодавства».

Очевидно, що жорстокість до тварин – це не спосіб вирішення проблем. Вони вирішуються тоді, коли спрацьовує здоровий глузд і закон. До речі, ще одна перевірка нашої правової системи на дієвість у сфері зоозахисту відбудеться 14 вересня. Київський апеляційний суд проведе заключне засідання у справі Святогора – громадськість оскаржує зняття з нього обвинувачень у суді першої інстанції. Легалізація догхантерства – це точно не шлях до цивілізованої Європи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати