Перейти до основного вмісту

Готуємо паску

КУХНЯ «Дня»
17 квітня, 00:00

Зараз мало хто пече паски. Справа це клопітна, та і в магазині паски на будь-який смак і гаманець. Але все одно іноді так хочеться здивувати себе і своїх близьких. Запустити руки в м’яку, податливу масу і створити маленьке пасхально диво...

Узагалі, за православними канонами, паску належить випікати в четвер, але якщо ви вчора не встигли — не біда. Це можна зробити завтра — в суботу. А ось сьогодні, в Страсну п’ятницю, краще стриматися від кулінарних експериментів.

Народний депутат Лілія Григорович, дочка і невістка священика, святкує Великдень «як книжка пише».

— Скільки я живу, не пам’ятаю, щоб у нашій сім’ї не святкували Різдво та Великдень. Мені здається, ці два свята нам Україну врятували.

У Чистий четвер ми завжди йдемо сповідатися. І, звичайно ж, слухаємо прекрасне пасхальне богослужіння. Після пасхальної літургії освячуємо паски, яйця, масло, сир, ковбаски. Горілку і вино ми не святимо (як на мене, цю гидоту святити необов’язково).

І коли ти в опів на п’яту виходиш із церкви — співають пташки, і ти відчуваєш таку благодать, що розумієш, Воскресіння на світі є... І вже після церкви вся сім’я збирається за столом.

Лілія Степанівна розповіла нам свій рецепт Сирної паски. Її дуже просто готувати. Це під силу навіть недосвідченому кулінару.

— Отже, беремо кілограм сиру. Не дуже жирного, але й не дуже сухого. Перетираємо його через сито. Збити шість або сім (залежно від розміру) жовтків і один білок (від білків паска стане дуже твердою). Далі: три-чотири ложки манки, одну ложку муки, ваніль, цедру з половини апельсина і лимона й трошки, на кінчик ножа, — порошку для печива, щоб паска була пишною. Можна додати родзинки, цукати, тертий мигдаль — за смаком. Все це добре вимісити, перекласти в спеціальну форму — і в гарячу духовку. Через 10—15 хвилин перекласти в температуру близько 100 градусів і випікати годину. Ось і все.

А ДЛЯ ТИХ, У КОГО Є БАЖАННЯ ТА ЧАС — РЕЦЕПТ «КЛАСИЧНОЇ» ПАСКИ.

Інгредієнти

Для тіста: дріжджі свіжі — 100 г; вершки — 1.5 ст.; мука — 5 ст.; яйце (жовтки) — 8 шт.; Цукор — 1 ст.; масло вершкове — 250 г; цукати — 0.5 ст.; горіхи (очищені) — 0.5 ст.; родзинки — 0.5 ст.; сіль — 1 ч.л.; ванілін — за смаком.

Для глазурі: жовток — 1 шт.; яйце (білок) — 1 шт.; пудра цукрова — 1 ст.; сік лимонний — 1 ч.л.;

Приготування

Дріжджі розводимо в трохи теплих вершках. Насипаємо муку (2.5 ст.) і ставимо в тепле місце.

Жовтки розтираємо з цукром і розм’якшеним вершковим маслом. Коли опара підійде, всипаємо в неї жовтки з маслом і цукром, нарізані цукати, подрібнені горіхи та родзинки. Масу добре вимішуємо, всипаємо муку, що залишилася, сіль і ванілін. Вимішуємо і ставимо в тепле місце, поки не збільшиться в об’ємі вдвічі. Вимішуємо знову й даємо підійти.

Формочки мастимо вершковим маслом і посипаємо панірувальними сухарями, дно застеляємо промаслений папером. Тісто розкладаємо у форми так, щоб форма була заповнена на 1/3 і ставимо в тепле місце, накривши рушником. Коли тісто підніметься і займе 3/4 форми, верх паски мастимо злегка збитим жовтком. Форми ставимо в тепле місце на годину. Потім випікаємо в духовці при температурі 200—220 градусів упродовж 60—70 хвилин. Коли верх паски зарум’яниться, накриваємо його змоченим папером, щоб не підгорів. Поверхню охололої паски мастимо тонким шаром білої глазурі (збитий білок змішуємо з лимонним соком і цукровою пудрою).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати