Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Харків’яни сподіваються на... чисте повітря

Під час чемпіонату Євро-2012 близько трьохсот вікових дерев зрубали таємно вночі на території рекреаційної зони
12 липня, 00:00

Незважаючи на порушення кримінальної справи за фактом незаконного знищення дерев, вирубка продовжується.

ФУТБОЛЬНІ ПОЛЯ ЗАМІСТЬ ЛІСУ

Нещодавня великомасштабна вирубка в парку ім. Горького нагадує події поганого детектива. В ніч із 19 на 20 червня, після історичного матчу Україна — Англія, не попередивши городян, яким належать зелені насадження, і без будь-яких документів на величезній території за тенісними кортами вирубали близько трьохсот вікових дубів і сосен. Завданий збиток оцінено громадськими екологами в 600 тисяч гривень і в 300 тисяч — офіційними фахівцями державної екологічної інспекції кілька днів потому. Зрубані дерева тут же почали вивозити з парку в невідомому напрямку. Активісти громадської організації «Зелений фронт» організували цілодобове патрулювання парку ім. Горького, перешкоджаючи подальшим варварським роботам, і написали заяви до міліції та прокуратури. Люди вирішили, що почалося будівництво котеджів або ресторанів-готелів у зеленій зоні. Спростовуючи чутки, що поповзли Харковом, мер Геннадій Кернес 22 червня зробив прилюдну заяву про те, що місце було «розчищено» під будівництво чотирьох футбольних полів та ігрових майданчиків. Безкоштовних (!) — наголосив міський голова. Правда, він не пояснив, чому майданчики треба було будувати саме в лісовій (колись лісовій) зоні, знищивши величезну частину парку. Майже одразу після вирубки прокуратурою міста було порушено кримінальну справу за фактом «умисного знищення власності в особливо великих розмірах». Прокурор міста Євгеній Попович офіційно назвав вирубку злочином. Події тим часом продовжували невпинно розвиватися. Опівночі з 22 на 23 червня член «Зеленого фронту» Дмитро Пилипець, який ночував на території вирубки, почув звук пилки та викликав міліцію. Правоохоронці затримали трьох молодиків без документів, але з бензопилами, що встигли повалити ще кілька дерев, і перепровадили їх у відділення. Вдень 28 червня інші невідомі облили місце вирубки бензином і підпалили. Активісти встигли викликати пожежників, вогонь загасили. А зранку 29 червня в зоні вирубки почали викорчовувати пеньки, що залишилися від знищених дерев. На вимогу представників громадськості показати документи на проведення робіт, робітники з пилками і водій екскаватора відповідали мовчанням або фразами: «Ми все робимо для блага харків’ян». «Це ж справжнє знищення доказів! — обурюється Дмитро Пилипець. — Йде слідство, а місце злочину навіть не огороджене! На наших очах сліди злочину приховують, а міліція бездіяльна». Активісти спробували завадити очищенню території, ставши на шляху екскаватора, і тоді нарешті втрутилися працівники міліції та невідомі люди в цивільному. Проте, на подив присутніх, вони виступили на боці таємничих працівників і почали відтягати активістів «Зеленого фронту» від техніки.

БОРОТЬБА ІЗ ДЕРЕВАМИ ТА ЛЮДЬМИ

Заступник голови «Зеленого фронту» Олег Перегон не приховує свого обурення: «Вирубка такого масштабу не була погоджена з жителями міста, рішення про неї не було обнародуване. Про такі роботи оголошують заздалегідь у пресі. Можна було призначити громадські слухання, і харків’яни підказали б відповідніше місце для розташування запланованого об’єкту без вирубки дерев». Олег Перегон упевнений, що відбувається грубе порушення закону. Він говорить про ганебну ситуацію, коли величезна матеріальна цінність — а вартість кожного дерева від двох тисяч гривень — вивезена без документів і звітів у невідомому городянам напрямку. Не кажучи вже про варварство, вчинене щодо природи. «Дерева вирубані влітку, а за українським законодавством, такі роботи заборонені в період вегетації та гніздування птаства», — говорить еколог. Громадські діячі б’ють на сполох і говорять про довгострокову тенденцію знищення здорових лісових насаджень по всьому місту. «Аварійні сухі дерева залишаються, їх ніхто не чіпає. А ведеться масова вирубка найкрасивіших, здорових, могутніх дерев, — зауважує Олег Перегон. — Що здоровіше дерево, то більше шансів, що його зрубають і вивезуть із парку ім. Горького. З 2010 року, вже після будівництва дороги через лісопарк, де загинуло дві тисячі дерев, вирубали ще близько трьох тисяч зелених насаджень». «Йдеться навіть не про дерева, а про нехтування людськими правами всіх харків’ян, — стверджує активіст «Зеленого фронту» Ігор Гуденко. — Кожне вбите дерево призводить до безповоротних наслідків у повітрі, до збільшення вмісту пилу та сажі й до захворювань у людей».

5 липня люди влаштували мітинг перед будівлею міськради. «Не хочемо футбольних полів замість парку!», «Залиште парк нашим дітям!» — закликали плакати. Міський голова до пікетників не вийшов. Що відбувається в парку ім. Горького, залишається символічною загадкою новітніх часів. Є відвертий злочин і нечуваний збиток, але немає жодного винного. І влада навіть не бере на себе клопоту пояснити, що відбувається. Мітингувальники підписали петицію про ганебну ситуацію в парку до Президента України, прем’єр-міністра, голови Верховної Ради та Генерального прокурора країни. Городяни сподіваються на справедливість і чисте повітря. Все ще сподіваються.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати