Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лікарня vs аптека

Міністерство охорони здоров’я зобов’язало медичні заклади публікувати списки наявних препаратів. Система опирається
03 серпня, 10:18
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Зазвичай після візиту до лікаря пацієнт прямує до аптеки за необхідними медикаментами, витрачає чималі гроші та навіть не замислюється, що частину ліків можна було отримати в поліклініці. Адже пацієнт має право питати про наявність препаратів у закладі, а лікар зобов’язаний відповісти. Але в українських реаліях це рідко відповідає дійсності.

Вже кілька років громадські організації вимагають, щоб у кожній області працювала система «відкритих» ліків. Тобто щоб чиновники готували спеціальні розпорядження, а медики відповідно до них публікували списки наявних у своїх закладах ліків, що закуповуються за кошти державного бюджету та мають видаватись хворим безкоштовно. Йдеться не лише про дорогі препарати, а й про елементарні бинти, крапельниці, шприци... Ця інформація має бути доступною, й аж ніяк не втаємниченою, як зараз.

«ТАКОГО СПРОТИВУ НЕ ОЧІКУВАЛИ»

МОЗ зробило прогресивний крок у цьому плані, правда, під тиском громадських організацій: підготувало наказ №509 від 2 червня 2016 року, який зобов’язує керівників обласних управлінь охорони здоров’я розміщувати на офіційних сайтах інформацію про наявність ліків, закуплених за державний кошт. А нещодавно у міністерстві відбулася нарада голів обласних департаментів охорони здоров’я, де були присутні експерти благодійного фонду «Пацієнти України», котрі запустили пілотний проект з «відкритими» ліками на Одещині. Активісти розповіли чиновникам про свій досвід та запросили всі області до співпраці.

«Такого спротиву цій ініціативі ми не очікували. Не знайшли жодної області, яка б хотіла належно виконувати цей наказ і бути прозорою. Тому закликаємо усіх моніторити виконання цього наказу у вашому регіоні. Це реальний шанс отримувати безкоштовні ліки для пацієнтів та зламати корупційну схему, коли лікарі перепродують ліки, оплачені державою. Ми вже маємо декілька випадків у київських лікарнях, коли лікарі відмовляються видавати, наприклад, нещодавно завезені міжнародними організаціями онкопрепарати», — повідомили у БФ «Пацієнти України».

«НЕМАЄ БАЖАННЯ БРАТИ ДОДАТКОВІ ЗОБОВ’ЯЗАННЯ»

За підрахунками активістів, близько семи мільярдів гривень щороку розкрадаються на схемах перепродажу ліків, закуплених за державний бюджет. «Пацієнти України» наразі отримують низку листів від хворих, котрі підтверджують: система опирається, лікарі та чиновники не бажають ділитись даними про наявні у медзакладах препарати навіть після міністерського наказу. Що ж заважає відкритості?

На думку президента благодійного фонду «СТОПРАК» Марії Адамчук, причин дві: небажання показувати реальний стан справ, особливо у великих профільних закладах, наприклад, онкологічних, а також небажання брати на себе додаткові зобов’язання. Та, як переконана активістка, доведеться це зробити.

«Над питанням відкритих списків наш фонд працює давно, і два роки місцевий онкодиспансер (організація діє на Волині. — Авт.) звітує перед нами, як годинник. За два-три тижні ми плануємо запустити сайт «Ліки.Волинь», як це зробили активісти в Одесі, — розповідає Марія Адамчук. — У нас на Волині, як на мене, опір виникає через те, що немає людини, яка буде цим займатись. Існує не так бажання щось приховати, а чисто технічна проблема: хтось має ці списки збирати, публікувати, передавати людям. Щодо великих спеціалізованих закладів, на мою думку, вони все одно перепродують щось та приховують. Але якщо раніше лікарі та чиновники були певні, що їм за це нічого не буде, зараз вони знають: є контроль та перевірка».

Активіст із Полтави, виконавчий директор «Інституту аналітики та адвокації» Юрій Нестуля зазначив, що у їхній області причиною опору стали технічні моменти. «Почали працювати у цьому напрямку з початку весни. Загалом отримали підтримку місцевої влади, але спочатку не було необхідного технічного ресурсу. Аргументували тим, що у різних закладах охорони здоров’я стоїть різне програмне забезпечення, а це заважатиме приєднатись до одного уніфікованого ресурсу. Але це міф», — пояснює Юрій Нестуля.

«ПАЦІЄНТІВ ТРЕБА ВЧИТИ ВІДСТОЮВАТИ ПРАВА»

Восени Полтавщина таки запустить інтернет-ресурс зі списками ліків. До його розробки долучились місцеві волонтери з ІТ-сфери, громадські діячі та чиновники з обласної ради. «На рівні департаменту охорони здоров’я є розуміння, що цей проект покаже реальну потребу в медикаментах, реальну кількість людей, які користуються державними програмами лікування, виявить відсоток недофінансування закладів охорони здоров’я, щоб через місцеві бюджети їх дофінансувати, — додає Юрій Нестуля. — Ми ще не спілкувались безпосередньо з лікарями, але для них же краще, коли буде повністю забезпечена потреба всіх пацієнтів у медикаментах. В їх інтересах зробити цю систему максимальною прозорою». 

За словами Марії Адамчук, система «відкритих» ліків вводиться передусім для того, щоб показати владі та суспільству: зміни у системі охорони здоров’я відбуваються. Хоча ще треба навчити пацієнтів користуватись цим інструментом. Марія Адамчук розмірковує: «Не скажу, що це відразу допоможе пацієнтам. Вони звикли, що їм принесуть все готове ледь не на тарілочці, не перевіряють рецепти чи наявність ліків у медичному закладі. Їх треба вчити відстоювати свої права, але якщо одиниці будуть перевіряти списки ліків, це вже добре».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати