Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Операція без крові

28 липня, 00:00
ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Уперше не тільки у Хмельницькому, але й в області лікарі-хірурги міської дитячої лікарні провели так звану безкровну операцію, використавши в своїй практиці лапароскопічний метод.

Іван ГУЦУЛ, головний лікар Хмельницької міської лікарні:

— Цей метод відносно не новий. Але, на відміну від європейських країн, де він почав впроваджуватися ще у 80-і роки XX століття, в Україні набув поширення трохи пізніше — наприкінці 90-х. Для проведення такої операції придбане німецьке обладнання вартістю 360 тис. гривень. Попередньо ми організували навчання для наших лікарів-хірургів на базі Житомирської обласної дитячої лікарні, Київського інституту підвищення кваліфікації. Упевнений, що лапароскопічні операції з розвитком новітніх технологій займуть чільне місце в медицині вже найближчим часом, відтіснивши традиційні методи хірургічного втручання. У подальшому таке обладнання застосовуватиметься не тільки в хірургії, але й у лор-патології та травматології. Але для цього потрібно обладнати апаратуру необхідними дороговартісними інструментами.

Ігор ПОГРІБНЯК, лікар-хірург, який прооперував першого пацієнта:

— У той час як при традиційній хірургії необхідні великі розрізи, даний метод унікальний тим, що операції на внутрішніх органах проводять через невеликі — від 5 мм до 1 см — отвори. Через них спеціальним оптичним приладом — лапароскопом (телескопічна трубка, що містить систему лінз і приєднана до відеокамери) — проникають у черевну порожнину. На екрані монітора хірург бачить пухлини, запалення, новоутворення і має можливість дуже тоненькими спеціальними інструментами ці новоутворення нейтралізувати. Крім цього, таке хірургічне втручання легше переноситься хворими, менше виникає побічних процесів, пов’язаних із нагноєнням ран і кровотечами. Особливістю такої операції є те, що вона триває недовго, через що зменшується кількість лікувальних і наркотичних засобів під час хірургічного втручання та знеболюючих у післяопераційний період. Це не тільки позитивно впливає на здоров’я пацієнта, але й здешевлює операцію. Вже наступного дня пацієнт виписується додому.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати