Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Простір, сповнений звуків і відчуттів

У Донецькому краєзнавчому музеї відкрилася перша в Україні студія для людей із особливими потребами
17 грудня, 12:27

Під словом «студія» в даному випадку слід розуміти не конкретну кімнату або приміщення, а простір музею, котрий з сьогоднішнього дня став більш зрозумілим для людей з особливими потребами.

Унікальна інтерактивна програма взаємодії з експонатами виставок дозволить не тільки краще побачити ті чи інші об’єкти, а й помацати їх та навіть почути. Спеціальні панелі, створені виключно для Донецького краєзнавчого музею, дозволяють відвідувачеві обрати форму взаємодії з експонатом.

Так, підійшовши до стенда з опудалами місцевих видів тварин, людина може помацати їх або послухати їхні голоси, а також ознайомитися з короткою інформацією, нанесеною на табличку шрифтом Брайля. При цьому підсвічування виділяє експонат для тих осіб, хто погано бачить, а регулятор гучності дозволяє налаштувати звук для тих, хто погано чує. Деякі панелі забезпечено екранами, які транслюють інформацію про ті чи інші аспекти колекції музею.

«Нічого подібного в Україні немає, та й у світі не так багато аналогів, — говорить директор лабораторії «Динамічні моделі» В’ячеслав Верещагін. — Ми розробляли цю систему, виходячи зі специфіки саме цього музею та його колекції експонатів».

Особливо слід відзначити гнучкість встановленої апаратури. Адже передати за допомогою неї можна не тільки тактильні відчуття, а й цілий дух епохи. Так, в залі «Юзівка», де йдеться про історію Донецька, відвідувачі з особливими потребами можуть зануритися в атмосферу вулиці того часу, почувши цокіт копит, дверні дзвіночки, цокання годинника і навіть звук пера, що пише по паперу.

Також розробники приділили увагу й освітньому процесу. За допомогою інтерактивної указки екскурсовод може проводити вікторини або повноцінні уроки. Понад те, в спеціально виділеній частині музею відвідувачі зможуть реалізувати свій творчий потенціал.

Поки про тиражування подібної системи не йдеться, а фінансування проекту здійснював Фонд «Розвиток України», грант якого і виграв Донецький краєзнавчий музей.

«Ми довго виношували цю ідею й дуже раді втілити її в життя, — каже Олена Глубокая, завідувачка відділу науково-просвітницької роботи. — Сподіваємося, що нова система залучить до музею нових відвідувачів і дозволить їм пізнавати світ у більшому обсязі».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати