Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Серед європейських держав найгіршою визнано екологію в Україні

09 липня, 00:00
Про це заявив заступник міністра охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України Ярослав Мовчан, коментуючи підсумки 4-ї міністерської Конференції «Довкілля для Європи», що відбулася в місті Орхусі (Данія) за участю понад 50 країн. Я. Мовчан зазначає: «Якщо ми терміново не візьмемося виправляти ситуацію, наслідки можуть бути дуже серйозними». 

Схоже, ці наслідки вже починають потихеньку даватися взнаки. У Міністерстві охорони здоров’я стверджують, що захворюваність населення в Україні залишається високою, а в деяких регіонах інтенсивно зростає. Найбільше населення страждає від хвороб органів дихання, системи кровообігу, хвороб нервової системи та органів чуття.

Найвищі показники багатьох недуг зафіксовані в Центральному та Північно-Східному регіонах. Хвороби ендокринної системи, розладу травлення, порушення обміну речовин у Центральному регіоні на чверть перевищують середньостатистичний рівень в Україні. Медики також констатують, що на 1000 дітей у Центральному та Північному регіоні припадає 743 випадки захворювань органів дихання, у Південно-Східному регіоні цей показник становить 936.

За останні шість років погіршилося здоров’я дітей, які мешкають у зонах радіаційного контролю. За даними досліджень Інституту психології Академії педагогічних наук, нині 49% дітей, що мешкають у потерпілих районах, мають серйозні хронічні недуги. Понад 60% дітей старшого віку не здатні порівнювати та аналізувати, ще більше дітей мають проблеми стосовно уважності, 75% — мають проблеми з пам’яттю і понад 80% дітей — некомунікабельні. У місті Києві зі 100 обстежених дітей відносно здоровими можна вважати лише 10. Усі решта мають якісь відхилення від норми.

Ситуація, що склалася, найяскравіше проявляється в медико-демографічних показниках. У Міністерстві охорони здоров’я стверджують, що народжуваність продовжує катастрофічно падати. А негативна тенденція показників смертності доповнюється різким підвищення смертності немовлят. Ускладнення вагітності, пологів та післяпологового періоду, вроджених аномалій медики пов’язують із забрудненням довкілля. «Нині таких патологій особливо багато», — наголошує лікар київської лікарні №22.

Фахівці стверджують, що доки не з’явиться екологічний контроль на державному рівні, доти всі ці негативні показники зростатимуть. Адже досі не було серйозно покарано жодного порушника природоохоронного законодавства. Принаймні у Головній екологічній інспекції Мінекобезпеки таких фактів не назвали. Не має інформації про стан довкілля й пересічний українець. Ми не знаємо, чим дихаємо, чим харчуємося й на якому грунті господарюємо. А якщо така інформація є у відповідних органах, то нею з населенням не діляться.

Ярослав Мовчан в інтерв’ю кореспондентові «Дня» сказав, що у разі, якщо український парламент ратифікує документи, які були підписані Україною на Конференції, то доступ до інформації про довкілля буде усім гарантований. Крім того, за його словами, буде створена правова база для призупинення подальшої деградації навколишнього середовища та забезпечення збалансованого використання природних ресурсів. Наразі Мінекобезпеки України готує програму, за якою передбачається відмовитися від використання бензину з токсичними домішками свинцю в 2002 — 2005 році. «Вже до наступної такої конференції, яка відбудеться 2002 року, Україна має вжити заходів щодо поліпшення свого довкілля», — додав Я. Мовчан.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати