Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Страви з Олімпійського селища — бідним

Під час міжнародних змагань у Ріо-де-Жанейро втілять великий проект з переробки надлишків харчів
22 липня, 12:47
ФОТО REUTERS

Нещодавно експерти ФАО, Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН підрахували: якщо уявити, що глобальні харчові відходи — це держава, то вона буде третім у світі за величиною джерелом парникових газів. Крім цього, на третині всіх оброблюваних земель світу виробляється продовольство, яке ніхто ніколи не з’їсть. Водночас згадаємо про тисячі зубожілих людей у різних країнах, які не мають коштів, щоб купити щось на обід.

Цей клубок проблем можна розв’язати, якщо підійти до них комплексно. Одну з таких спроб зроблять під час ХХХІ Літніх Олімпійських ігор, що триватимуть у столиці Бразилії Ріо-де-Жанейро з 5 по 21 серпня цього року. Надлишки продовольства з Олімпійського селища перероблятимуть на поживні страви для голодуючої міської бідноти, повідомляє сайт міжнародної організації Climate Action.

Проект Refetto-Rio, у рамках якого планують реалізувати задум, в липні представили в штаб-квартирі ФАО в Римі. Його автори — два італійські шеф-кухарі Массімо Боттура та Давид Гертц. Крім переробки зайвих продуктів, італійці готові проводити кулінарні майстер-класи, щоб навчити людей дбайливому відношенню до харчів. На сайті Climate Action пишуть, що за очікуваннями в проекті Refetto-Rio візьмуть участь 45 шеф-кухарів з різних країн.

Для Массімо Боттури це не перша така ініціатива. Торік під час Всесвітньої виставки, яка проходила у Мілані, він започаткував проект Refettorio Ambrosiano. Механізм подібний: надлишок харчів від павільйонів Міжнародної виставки передається бідним і безхатченкам. За інформацією Climate Action, проект діє до сьогодні, завдяки йому перерозподілили 15 тонн харчів, замість того, щоб викинути «непотрібну» їжу. Невідомо, яким буде результат ініціативи з Олімпійським містечком, але це покаже світу шлях вирішення одразу кількох глобальних проблем.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати