Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тест для кожного третього

Зовнішнє оцінювання знову проходитиме в режимі експерименту
30 січня, 00:00
ФОТО МИХАЙЛА МАРКІВА

Міністерство освіти й науки змінило плани щодо проведення суцільного зовнішнього тестування для випускників шкіл нинішнього року. Днями міністр освіти й науки Станіслав Ніколаєнко повідомив, що тестування-2007 пройде лише третина випускників.

Як уже писав «День», вступна кампанія 2006 року вперше в Україні відбувалася із застосуванням зовнішнього оцінювання знань абітурієнтів. Навесні понад 40 тисяч школярів склали тести у незалежних від шкіл та університетів центрах і отримали сертифікати з оцінками, прирівняними до екзаменаційних. У Міністерстві освіти визнали цей експериментальний етап успішним і повідомили, що в 2007 році зовнішнє тестування проходитимуть усі випускники шкіл. Однак тепер у МОН планують відкласти повний перехід на цю систему ще щонайменше на рік.

«Ми не були повністю готові до того, що оцінку ставить безпристрасна людина», — сказав під час прес-конференції міністр освіти й науки Станіслав Ніколаєнко. За його словами, результати зовнішьного тестування дозволили вступити на навчання до вищих навчальних закладів лише 11 тисячам школярів. Решта дітей або не подавали сертифікати взагалі, або використали їх лише частково, подавши до приймальної комісії оцінку за один іспит. Таким чином, більшість абітурієнтів все одно складали іспити за програмами вищих навчальних закладів.

Отже, тестування знову «експериментальне». Однак причиною цьому, за офіційними даними, не низька якість знань учнів, а те, що наразі неможливо забезпечити нормальні умови праці для фахівців, які формують тести, проводять тестування й перевіряють роботи. Щоб забезпечити зовнішнє оцінювання для 44 тисяч школярів, у 2006 році працювали близько шести тисяч консультантів, 650 фахівців перевіряли тестові роботи. При збільшенні кількості учнів, які проходитимуть тестування, необхідно значно розширити штат і викладачів, і комісій. Тим не менше у Києві, Харкові та Львові випускні тести складатимуть усі одинадцятикласники.

При вступі до ВНЗ абітурієнтам ще й цього року дозволяють обирати: подавати сертифікат із оцінкою чи складати іспит в університеті. Для тих, хто все-таки складатиме іспит, у МОН планують скасувати будь-які усні співбесіди — щоб уже зовсім виключити із вступної оцінки суб’єктивний чинник. Розглядати ж апеляції щодо оцінки письмових робіт запросять викладачів шкіл, які теоретично теж не зацікавлені у тому, щоб «вступити» чи «не вступити» конкретну дитину.

Вступна кампанія-2007 робить іще кілька кроків назустріч абітурієнтам. По-перше, тим, хто вступить на навчання у 2007 році, держава готова забезпечити працевлаштування, принаймні — на законодавчому рівні. Нещодавно Верховна Рада України внесла до Закону України «Про вищу освіту» зміни, згідно з якими вищі навчальні заклади зобов’язуються укладати тристоронні угоди про працевлаштування зі студентами та роботодавцями.

По-друге, з 2006 року в обсягах держзамовлення вищим навчальним закладам передбачено квоти на прийом осіб із обмеженими фізичними можливостями, зокрема, вадами слуху. Разом із Українським товариством глухих Міністерство освіти й науки визначило мережу ВНЗ, перелік напрямів підготовки та обсяги прийому на навчання.

І по-третє. Строки прийому документів та зарахування до вищих навчальних закладів буде продовжено. Оскільки школярам досі надається можливість подавати документи до кількох навчальних закладів одночасно, МОН продовжить строки прийому до ВНЗ I—II рівнів акредитації: адже зараз абітурієнти чекають на зарахування до інституту чи університету до середини серпня, а в разі невдачі уже не встигають потрапити на навчання до училища чи технікуму.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати