Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Церква здорової людини

Як суспільство відреагувало на відкриття пункту вакцинації в Патріаршому соборі
09 листопада, 14:57

Від 7 листопада в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві (вул. Микільсько-Слобідська, 5) працює пункт щеплення проти ковіду. Про це просило Міністерство охорони здоров’я. Як пояснив Блаженнійший Святослав, ще на початку пандемії із Мінздоров’я велися розмови про відкриття храмів та монастирів для того, щоб там за потреби можна було організувати пункти вакцинації.

«Зараз Україна переживає пік пандемії. Україна виходить на перші місця за кількістю смертей внаслідок Covid-19. Тому дуже прошу вас: бережіть себе, бережіть своє здоров’я, здоров’я своїх ближніх! Є чотири умови, як можна послужити життю сьогодні: не боятися приймати вакцину, носити маску, зберігати соціальну дистанцію і мити руки. Чотири правила. Візьміть собі їх близько до серця!» — пояснював відкриття першого вакцинаційного пункту в соборі Блаженнійший Святослав.

Ясна річ, цю новину суспільство сприйняло неоднозначно. Особливо з огляду на постійні суперечки між прихильниками та противниками вакцинації. Дехто із користувачів Фейсбуку на пост владики відреагували позитивно, вважаючи, що так чинить церква здорової людини. Частина ж користувачів соцмережі з таким кроком не згодна. Зацитуємо кілька коментарів: «Соромно, що вище духовенство нашої церкви стало поклонятися богу медицини Ескулапу і зрадило Ісуса Христа, як колись Анна і Каяфа. Навіщо ви рекламуєте вакцини, які виготовляють на клітинних лініях абортованих дітей? Аборт — жертва сатані! Ви — вовки в овечих шкурах!». Або ж: «Даруйте, але щось не те робите, не в свою стихію лізете, навіщо вам вакцинувати в церкві. Церква має зовсім інше призначення, то вже зовсім людей хочете збаламутити, відвернути від церкви? Що ж то робиться вже з тим світом, де ту правду шукати, де той захист душевний отримати? Повне розчарування і розпач!».

Хоча такий досвід, коли пункти щеплення працюють у церквах, — не новий для світу. Приміром, ще з січня цього року всі храми Великобританії облаштували у себе центри вакцинації. А в квітні Рада церков на зустрічі з Президентом України заявляла, що не бачить підстав, щоб відмовляти вірян від щеплень проти коронавірусу. На цьому наголошували предстоятель Православної церкви України Епіфаній, предстоятель Української православної церкви Онуфрій та глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук. «Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій дійшла спільної позиції щодо вакцинації. Вона полягає в тому, що немає релігійних причин не проводити щеплення, а вакцинація має бути безпечною, доступною й добровільною», — повідомляли в Офісі Президента.

«З теологічного погляду немає жодних заборон, щоб перетворювати храми на центри вакцинації, — коментує релігієзнавиця Людмила ФИЛИПОВИЧ. — Але з точки зору географічної, локаційної, я не певна, що хтось спеціально буде їхати до Патріаршого собору, щоб вакцинуватися. Він же розташований на околиці. Греко-католики дуже активні, і більшість давно провакцинувалися. Якщо ж ішлося про те, щоб сюди зайшли не так вірні цієї церкви, а ті, хто йде повз храм, то тоді доречніше робити це в більш людних місцях — скажімо, ті ж торговельні центри більше для цього підходять. Я от була днями на ранковій службі, у храмі перебувало 12 осіб. Чи варто заради 12 осіб тримати там медичну бригаду? З огляду на позицію греко-католиків, що Блаженнійший Святослав сам вакцинувався і закликає інших, то цю ініціативу можна було б підтримати. Просто я сумніваюся в доцільності відкриття такого центру саме в цьому місці. Мені здається, що він буде неефективним, і спеціально навряд чи хтось туди прийде».

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати