Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Зелені кошти» досі не використано. Японія здивована

Експерти ж заявляють: три мільярди гривень можуть отримати фіктивні фірми, якщо уряд негайно не розірве ці договори й не проведе нові тендери...
25 червня, 11:19
ФОТО РЕЙТЕР

Гроші, котрі отримала Україна від Японії за продаж надлишку квот за Кіотським протоколом, можуть знову піти не за призначенням. Громадські організації розповідають, що у Державному агентстві екологічних інвестицій уклали договори із фіктивними фірмами на суму майже три мільярди гривень. І вже зараз в агентстві вимагають від Міністерства фінансів виділити 1,7 мільярда гривень, що лишилися у рамках Кіотського протоколу.  Нагадаємо, що ДАЕІ є розпорядником кіотських коштів і готує всі необхідні документи для реалізації проектів, зокрема щодо ремонту шкіл, лікарень та інших об’єктів соціальної сфери. Який реальний стан справ і як у Державному агентстві екологічних інвестицій збираються завершувати проекти, котрі планували на території Криму чи східних регіонів, «День» вирішив з’ясувати у його фахівців. Та на коментар чекаємо досі.

Громадські організації пояснюють: якщо договори із фіктивними фірмами не розірвати негайно і лишити все, як є, то «зелені кошти» підуть у чиїсь кишені, а про ремонти шкіл та лікарень можна забути. Ще наприкінці минулого року команда колишнього президента провела тендери на використання кіотських коштів. Їх виграли компанії, яких практично не існує. За даними податкової служби, частина цих фірм не мають ні працівників, ні установлених фондів, юридична адреса — несправжня, і за останні роки вони витратили на свою діяльність нуль гривень.

Активіст, експерт Національного екологічного центру України Андрій Желєзний, котрий минулого року разом з колегами об’їздив школи та лікарні, що ремонтували за «зелені гроші», розповідає, що коли вивчали документацію цих проектів, то сліди вели до народного депутата Юрія Іванющенка (він же — Юрій Єнакієвський). І зараз, щоб припинити дерибан зелених інвестицій, мало призначити нового міністра екології чи нового керівника ДАЕІ. Треба міняти всю середню і нижчу ланки чиновників, котрі причетні до підготовки цих документів та проектів.

Еколог розповідає, що спочатку проекти готує Держагентство, потім їх погоджують у Міністерстві екології та природних ресурсів, Міністерстві фінансів та Кабінеті Міністрів. Це означає, що на всіх цих ланках лишилися люди, причетні до аферистичних груп. Тому експерти вимагають від правоохоронних органів установити причетних до афери осіб та визначити міру покарання. Від Генеральної прокуратури вимагають скасувати через суд ці платежі, відповідно від уряду чекають скасування усіх відповідних погоджень, які дозволяють витрачання кіотських коштів. Також чекають на ухвалення закону, щоб ці кошти були спрямовані виключно на заходи енергоефективності у соціальній сфері. Бо раніше за «зелені гроші» закуповували і автівки для МВС, і вагони для київського метро, що викликало неоднозначне ставлення у громадськості. 

Водночас експерти пропонують запровадити і публічний аудит щодо реалізації цих проектів. Андрій Желєзний зауважує, що коли починали вимагати від ДАЕІ звітів і технічних аудитів за виконані ремонтні роботи, то виявилося, що інформація таємна. «Зараз ці проекти не контролюють ні місцеві громади, ні державна будівельно-архітектурна інспекція. Тому слід розірвати старі договори та провести нові тендери згідно з новим тендерним законодавством, покарати осіб, що вчинили службові порушення. Ми наполягаємо на внесенні змін до постанови уряду, щоб інформацію про проекти, їхній перелік та кошторис було оприлюднено на сайті ДАЕІ, і ця інформація постійно оновлювалася. Це дозволить посилити контроль за використанням зелених інвестицій», — каже Желєзний.

Усі ці пропозиції екологи разом із нардепами, котрі підтримують таку ініціативу, вже виклали у законопроекті. Найближчими днями його мають зареєструвати для розгляду у Верховній Раді. Японська сторона зі свого боку здивована, чому надані кошти Україна досі не використала, бо до кінця нинішнього року вона має звітувати за реалізовані «зелені» проекти.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати