Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Боротьба з імміграцією довела правих до уряду

22 листопада, 00:00

«Голосуй по-данськи!» — гасло, яке принесло перемогу Ліберальній партії на чолі з Андресом Фогом Расмуссеном на позачергових парламентських виборах у Данії. Новий данський прем’єр — за жорстку міграційну політику. Колишній прем’єр, соціал-демократ Поуль Расмуссен займав цю посаду 9 років — рекордний термін для країн Євросоюзу, а соціал-демократи були найвпливовішою партією в Данії аж iз 1924 року. Тепер вони матимуть у парламенті другу за кількістю фракцію.

За європейськими мірками партію-переможницю Андреса Расмуссена аж ніяк не можна назвати ліберальною, вважає, зокрема, «Гардіан». Західна преса дедалі частіше порівнює нового данського прем’єра з лідером австрійської Партії свободи Йоргом Хайдером. Іноземець має прожити в Данії сім років, перш ніж вiн отримає право на державну допомогу. Бюджет данських програм допомоги країнам третього світу буде заморожено. Ось програмні пункти платформи Ліберальної партії, які наразі, як пише газета «Гардіан», підтримують двоє з трьох данців. Для порівняння: до терактів у Сполучених Штатах 11 вересня погляди Андреса Расмуссена поділяв кожен другий данець. Сьогодні іммігранти становлять 5% з 5,3 млн. населення країни. Попри націоналістські погляди значної частини данців, Копенгаген був найщедрішим учасником програм допомоги країнам третього світу.

Як заявила речник Ліберальної партії Бірс Горнбек, новий уряд збирається заборонити практику возз’єднання родин, тобто імміграції за допомогою шлюбу. Якщо такі плани буде втілено в життя, іммігранти, що вже живуть у Данії, не зможуть забрати до себе свої подружжя та родичів, а данці, які зібралися одружитися з громадянами «неблагонадійних» для міграційної влади країн третього світу (до яких західні чиновники зараховують і Україну), повинні будуть спершу дістати дозвіл у міністерстві внутрішніх справ. Лідер союзницької iз лібералами Партії данського народу Піа К’єрсгорд наполягає на репатріації всіх іммігрантів. Пані К’єрсгорд та її партія виголошували, зокрема, гасло «За вільну від мусульман Данію», й отримали 12% голосів виборців. Новий прем’єр Андрес Расмуссен заявив, що співпрацюватиме з Партією данського народу задля створення парламентської більшості, яку він бачить «право- центристською», однак не має наміру пропонувати її членам міністерські портфелі.

Відомий у світі й, як здавалося, популярний вдома Поуль Нюруп Расмуссен не очікував на такий поворот. За іронією долі, саме він був ініціатором проведення дострокових виборів, бо очікування головування Данії в Європейському Союзі влітку наступного року та загальні успіхи країни, здавалося, мали принести йому перемогу. Щоправда, минулого року Поулю Расмуссену не вдалося переконати співвітчизників долучитися до зони євро, але на його популярності це начебто не позначилося. Андрес Расмуссен так само виступає за активну участь Данії в Євросоюзі. Однак результати голосування засвідчили, що наразі данців євроінтеграція хвилює набагато менше, аніж внутрішні проблеми. Останніми стурбовані настільки, що праві зіграли на перебільшенні. Й не прорахувалися.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати