Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хто «розігріває» Трампа?

Останні коментарі кандидата-республіканця з питань зовнішньої політики викликали критику з боку з медіа та експертів-міжнародників
28 липня, 20:25
ФОТО REUTERS

У США набирає все більших обертів президентська виборча кампанія, яка стає дедалі скандальнішою. Донедавна кандидат від Республіканської партії (GOP — Grand Old Party) Дональд Трамп, набирав очки завдяки роздмухуванню  скандалу з електронною поштою конкурента-демократа Гілларі Клінтон, яка, перебуваючи на посаді держсекретаря, використовувала приватний сервер і таким чином нібито створювала загрозу національній безпеці США.

Однак тепер сам нью-йоркський мільярдер під час різнотематичної прес-конференції у середу зробив низку  скандальних заяв і які також можна розглядати як загрозу національній безпеці США. Трамп звернувся до російських хакерів, які по факту є представниками спецслужб, такими словами: «Це було б цікаво побачити, я кажу це тобі, Росія, якщо ти слухаєш, то я сподіваюсь, що ти зможеш знайти 30 тис. електронних листів, які пропали. Я думаю, що за це тобі щиро віддячить наша преса». Як відомо, Клінтон не надала цих листів слідчим, оскільки вони, за її словами, містили приватну інформацію.

Зрозуміло, що американські ЗМІ і представники демократичної преси одразу відреагували на таку заяву республіканця. Зокрема, колишній глава ЦРУ Леон Панетта заявив в інтерв’ю телеканалу, що це «абсолютно обурливо» почути від республіканського кандидата в президенти, що він сподівається, що Росія знайде електронні листи Гілларі Клінтон, видалені з приватного сервера, який вона використовувала, будучи держсекретарем.

«Ми маємо  тепер кандидата у президенти, який, по суті, просить росіян взяти участь в американській політиці. На мою думку, це виходить за рамки пристойності. Більше того, подібна заява відображає лише той факт, що він насправді не кваліфікований, щоб бути президентом Сполучених Штатів», — сказав Панетта, який підтримав Клінтон у перегонах за посаду в Білому домі.

«Це абсолютно неймовірно. Я не пам’ятаю часів, щоб будь-який американець заохочував російських шпіонаж», — так відреагував на своїй сторінці у Twitter колишній посол США в Росії Майкл Макфолл.

Старший науковий співробітник Інституту Брукінгза, екс-посол США в Україні Стівен ПАЙФЕР зазначив у коментарі «Дню»: «Це дійсно дивно, коли один американський кандидат в президенти закликає ворожу зовнішню розвідку зламати і опублікувати електронну пошту свого супротивника. Я не можу повірити, що це буде добре сприйнято багатьма американськими виборцями».

Тим часом видання Salon значно різкіше розкритикувало нью-йоркського магната за таку заяву, опублікувавши статтю: «Дональд Трамп vs США:  кандидат у президенти від GOP відкрито просить Росію порушити нашу національну безпеку». На думку видання, заклик Трампа до Росії викрасти електронне листування Гілларі Клінтон є божевільним, і республіканці мають відповісти за це.

«Це скандал з юридичними наслідками. Такого роду коментарі  кладуть край політичній кар’єрі. Республіканці, які підтримують Трампа, мають висловити позицію з цього питання і мають дати знати громадськості, чи підтримують вони заяву кандидата в президенти щодо іноземного шпигунства проти Сполучених Штатів», — зазначає Salon.

На згаданій прес-конференції Трамп зробив ще одну скандальну заяву щодо можливості визнання Криму територією Росії та скасування санкцій у разі приходу на посаду глави Білого дому. Як повідомляють ЗМІ, німецький журналіст Марайке Аден запитав його, чи президент Трамп визнає Крим російською територією і скасує санкції, які були запроваджені проти Москви проти незаконної анексії території України в 2014 році. І відповідь кандидата була наступною: «Так, ми розглянемо це питання».

Стівен Пайфер на своїй сторінці у Twitter так прокоментував скандальну відповідь мільярдера: «Трамп збирається зняти санкції проти Росії і визнати незаконну анексію Криму. Не дивно, що він є улюбленим кандидатом Кремля».

Адріан КАРАТНИЦЬКИЙ, член Атлантичної Ради США, Вашингтон:

— Росія є суперником і загрозою для безпеки США та їхніх союзників. Заклик Трампа до Росії, щоб обмінятися інформацією, яку було отримано через злам комп’ютерів чи вкрадено у громадянина США, колишнього урядовця і кандидата в президенти, є безпрецедентним для періоду після Другої світової війни. Це свідчить про те, що Трамп прагне змінити порядок після закінчення холодної війни, докорінно переглянути і дестабілізувати заходи безпеки і домовленості, які превалювали протягом семи десятиліть. Його останні коментарі, в яких він також підриває прихильність США союзникам по НАТО, залишивши відкритим питання визнання незаконної окупації Криму Росією (порушення Статуту ООН і міжнародного права), є ще однією ознакою нестабільності, яку може привнести у світ його обрання. Ми сподіваємось, що всі ці коментарі відрадять голосувати за Трампа багатьох мільйонів виборців українського, польського, чеського та балтійського походження у таких ключових штатах, як Пенсільванія, Огайо, Вісконсін і Нью-Джерсі, на яких буде визначена доля виборів і єдиного Заходу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати