Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

20 травня, 00:00

Президент може запросити Папу Римського

У Секретаріаті Президента України не відкидають, що Президент Віктор Ющенко запросить Папу Римського Бенедикта XVI відвідати Україну на честь святкування п’ятої річниці приїзду до України Папи Івана Павла II. «Не відкидаю, що Президент запросить Бенедикта XVI здійснити візит до України. Такий візит був би своєчасним і логічним. Гадаю, відповідне запрошення буде відправлене», — сказав учора на брифінгу в Києві керівник головної служби гуманітарної політики Секретаріату Президента Маркіян Лубківський. Він повідомив, що візит Папи Івана Павла II мав державний статус, і в зв’язку з цим із приводу п’ятої річниці приїзду його до України планується низка заходів «на рівні Греко-католицької, Католицької церков». М. Лубківський розповів, що заходи розпочнуться 13 червня, деякі з них відбуваються уже зараз. Папа Римський Іван Павло II відвідав Україну з державним візитом 23—27 червня 2001 року. Він побував у Києві та Львові. Це був перший приїзд глави Ватикану до незалежної України.

Проді обіцяє вивести війська з Іраку

Новий прем’єр-міністр Італії Романо Проді пообіцяв вивести італійські війська з Іраку й скасувати більшість реформ, розпочатих попереднім урядом на чолі з Сильвіо Берлусконі. Берлусконі, який програв парламентські вибори, мав намір покласти край італійській військовій присутності в Іраку до кінця 2006 року. Нині в іракській кампанії беруть участь 2,6 тис. італійських солдатів. Проді не назвав конкретної дати виведення військ, однак деякі члени його коаліції наполягають на тому, що італійські війська мають залишити Ірак негайно. «Ми вважаємо війну в Іраку та окупацію цієї країни серйозною помилкою, — сказав новий прем’єр-міністр Італії. — Вона не поліпшила, а погіршила ситуацію з безпекою. Тероризм знайшов в Іраку нову базу й нові приводи для терористичних атак — як всередині країни, так і за її межами». Разом з тим, Проді відзначив, що виведення військ з Іраку буде узгоджено з усіма зацікавленими сторонами і що його уряд хотів би зберегти добрі відносини з США.

Нелегалів зупинить паркан?

Джордж Буш вирішив особисто підтримати американських прикордонників і відвідав один із пропускних пунктів на американсько-мексиканському кордоні. Напередодні президент США представив план міграційної реформи, покликаної зупинити нелегальну міграцію. Головна думка плану — посилити контроль за міграцією безпосередньо на кордонах, але надати право узаконити своє становище тим, хто вже пробрався до США. За деякими оцінками, зараз у США проживає від 11 до 12 мільйонів нелегальних мігрантів. Щорічно туди потрапляє близько півмільйона нелегалів. Більшість з них перетинають саме кордон з Мексикою. Міграційні пропозиції президента не всі вважають адекватними. Зокрема, опоненти запропонованої міграційної реформи наполягають, що нелегальну міграцію потрібно віднести до розряду кримінального правопорушення.

Європейські інвестори цікавляться Донеччиною

«Ми бажаємо, щоб Україна використала переваги свого сусідства з Євросоюзом. Це стосується й економічних показників, і співпраці у сфері високих технологій, і в обміні товарами та послугами», — про це заявив голова Донецької обласної філії Європейської бізнес-асоціації Фарук Сиддіки, підписуючи меморандум про співпрацю з Донецькою облдержадміністрацією. Згідно з цим документом, відтепер Донецька область перебуватиме під більш пильною увагою ЄС, що дасть Донбасу можливість співпрацювати з Євросоюзом, — передусім в економічному плані. Як заявив заступник голови Донецької облдержадміністрації Геннадій Гришин, завдяки підписаному меморандуму донецькі бізнесмени отримають прямий доступ до єдиного європейського ринку товарів та послуг, який становить 450 млн. споживачів. Донецька область і раніше вже була повноцінним партнером Європи: ще у 2000 році вона почала свою співпрацю з цілою низкою єврорегіонів, а у 2003-му відбулася презентація Донбасу в Єврокомісії. Більш того, особливий інтерес Донеччина викликає у європейських інвесторів, і вже сьогодні майже 70% усіх інвестицій в економіку Донбасу прийшли з країн ЄС. У цілому ж, у 2005 році зовнішньоторговельний обіг товарів та послуг між Донецькою областю та країнами-членами Європейського Союзу становив 2257,3 млрд. дол. Крім того, у цей самий період товарообіг області з країнами Європи становив 82%, повідомляє Ганна ХРИПУНКОВА , «День».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати