Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ПЛАНЕТА

30 жовтня, 00:00

Іноземні журналісти стали заручниками російських військовослужбовців?

На блок-посту російських федеральних сил на кордоні Чечні та Інгушетії 28 жовтня затримали військового кореспондента газети The Times Ентоні Ллойда і вільного журналіста газети The New-York Times Тайлера Хікса. Разом з миротворчою ісламською групою вони мали намір потрапити до Чечні. Після перевірки документів миротворчу групу повернули назад в Інгушетію, а журналістів затримали на блок-посту для з'ясування особи. Як повідомили «Дню» в українському представництві міжнародної організації «Дім свободи», на 14.00 29 жовтня відомостей про звільнення журналістів не було. Представники федеральних військ пояснюють це затримання тим, що у журналістів не було акредитації, яку видає військова база федеральних сил РФ у Моздоку. За інформацією Олега Панфілова, представника російського Фонду захисту гласності, вимога акредитації для журналістів є незаконною, оскільки досі у Чечні не оголошено надзвичайного стану чи ведення військових дій. Це також суперечить нормам законодавства Росії, повідомляє кореспондент «Дня» Віктор ВОРОНЮК .

Обрано Вірменського католікоса

27 жовтня у першому турі голосування переважною більшістю голосів обрано Католікоса всіх вірмен Вірменської апостольської церкви. Новим провідником церкви став архієпископ Араратської єпархії Гарегін Нарсесян, тепер католікос Гарегін II. Його першою акцією стало публічне засудження нападу екстремістів на Вірменський парламент. Новому католікосу 48 років, середню освіту він отримав у вірменському селі. Пізніше навчався у духовних закладах Ечміадзіна, на теологічних факультетах університетів Відня і Бонна, а також в Духовній академії РПЦ. 1998 року архієпископа Гарегіна було призначено вікарієм (заступником) католікоса Гарегіна I, нещодавно померлого. Відомо, що особа новообораного Католікоса всіх вірмен викликає незадоволення деяких впливових єпископів церкви, але вельми схвалюється урядом Вірменії. Клара ГУДЗИК , «День».

Для повної інтеграції Зюганову бракує малоросів

Виступаючи на прес-конференції в Інтерфаксі лідер російських комуністів Геннадій Зюганов зазначив, що «росіяни мають триєдину основу: великоросів, малоросів і білорусів», яких пов'язує спільна історія, культура та в багато чому спільна мова. Відтак Зюганов заявив, що покладає великі сподівання на вибори президента України. Великорос Зюганов вважає, що його колега (вочевидь, малорос-комуніст. — Ред .) «має гарні перспективи».

Водночас бос КПРФ піддав різкій критиці позицію фракції «Яблоко», яка сумнівається щодо доцільності російсько-білоруської інтеграції. Він назвав відносини Росії і Білорусі «абсолютно пріоритетними» і впевнений, що «такий шлюб відбудеться» і в майбутньому до нього приєднається й Україна. За матеріалами агентства АП

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати