Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мадлен Олбрайт нічого не обіцяє...

27 січня, 00:00

Головна тема переговорів — як розвиватиметься надалі діалог між Москвою та Вашингтоном. Напередодні візиту Олбрайт зробила низку невтішних для росіян заяв, з яких випливало, що відносини з Москвою перестають бути пріоритетом № 1 для Вашингтона. Більше того — і на це особливу увагу звернули російські ЗМІ — згідно з новими зовнішньополітичними концепціями США, Росія поступається у шкалі пріоритетів своєму вічному конкурентові — Україні. Та й у інтерв’ю телеканалові НТБ Олбрайт наполягала на своїх добрих особистих взаєминах із Примаковим, однак із цього зовсім не випливало, що ці стосунки вплинуть на американську позицію з приводу нового кредитування Москви міжнародними фінансовими організаціями або ж змінять погляди на обурливі для американців «ядерні» контакти Москви та Тегерана.

Як на мене, найбільш показовим моментом цього перебування пані Олбрайт у російській столиці стали не її переговори з урядовцями й навіть не зустрічі із можливими претендентами на російське президентство, а виступ перед представниками російських правозахисних організацій у Центральній науковій бібліотеці. Виступ відбувся з ініціативи американської сторони — і це знаменно: вже тривалий час американські державники не звертали уваги на правозахисний рух у новій Росії. Однак тепер Олбрайт наполягала на важливості місії правозахисників, повідомила, що США виділяють $63 млн. для підтримки їхньої діяльності і ще 10 млн. на підтримку вільної преси — не лише в Москві, але й в інших регіонах країни.

Звичайно, Примакову потрібні зовсім інші гроші. Однак ці мільйони — красномовне свідчення того, як сьогодні у Вашингтоні ставляться до ситуації, що складається в Росії. Навряд чи Олбрайт може пообіцяти своїм російським співрозмовникам щось більше.

Москва

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати