Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про несподіванки 21 саміту Україна – ЄС

Володимир ЗЕЛЕНСЬКИЙ: «Це зустріч партнерів, друзів, які поділяють спільні демократичні цінності»
08 липня, 19:05
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

21-й саміт Україна-ЄС, який відбувся учора в Києві, був досить незвичним у порівнянні з попередніми зустрічами у верхам між очільниками євросоюзу та главою Української держави. По-перше, відбувався цей захід після президентських виборів в Україні та виборів до Європейського парламенту. Відтак Україну на саміті представляв новий Президент Володимир Зеленський, який, до речі, що важливо, першу свою поїздку за кордон здійснив саме до Брюсселя. Тим часом єесівську сторону на цій зустрічі у верхах представляли президент Європейської Ради Дональд Туск і президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер, які в жовтні передають повноваження новим очільникам європейських інституцій.

Другою несподіванкою стало те, що напередодні саміту президент Європейської Ради Дональд Туск разом з Президентом Володимиром Зеленським побував у Станиці Луганській. Він зокрема звинуватив Росію в гуманітарних проблемах на Донбасі, написавши у Twitter наступне: «Відвідав Станицю Луганську сьогодні з президентом Володимиром Зеленським. Трагедія на сході України триває з катастрофічними гуманітарними наслідками для місцевих жителів, що опинилися в пастці російської війни». Відзначимо, що вперше один з найвищих посадовців ЄС відвідав зону конфлікту, тим часом як високий представник ЄС з питань зовнішньої політики Федеріка Могеріні так і не спромоглася побувати на Сході України.

По-третє, вперше на саміт Україна-ЄС не було допущено профільного віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванну  Климпуш-Цинцадзе, яка брала участь у чотирьох попередніх зустрічах такого формату. Вона пояснила журналістам, що охоронець сказав їй, що її не має в списках. На її думку, це сталося за ініціативи глави уряду Володимира Гройсмана і тепер вона побоюється, чи буде продовжена клопітка робота по євроінтеграції і всі ці напрацювання, якими займалась вона останній рік.

І в четверте, чи не найголовнішим моментом цього саміту стало надання допомоги по Азову. Зокрема, про це напередодні саміту говорили європейські дипломати, наголошуючи, що президенти (ЄС, ЄК і України) мають оголосити перші конкретні заходи по вирішенню інфраструктурних проблем з дорогами, залізницею, і щодо майбутнього порту в Бердянську. Також йшлося про намір ЄС відрити проектний офіс у Маріуполі і надати більше коштів для розмінування.

Ранком, ще до початку саміту Представник України при ЄС, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Королівстві Бельгія Микола Точицький повідомив на брифінгу для журналістів, що готовий проект декларації саміту — документ трьох президентів. І при цьому дипломат додав, що у цьому документі враховано 99% побажань української сторони.

Зокрема, розповів він, йдеться про територіальну цілісність України і санкції по відношенню до держави агресора, включаючи також і можливі санкції у частині нещодавньої паспортизації окупованих територій окремих районів Луганської та Донецької областей.

Надзвичайно важливо, за словами посла, що на саміті заплановане обговорення надання допомоги Приазов’ю, що демонструє подальшу підтримку Украни з боку ЄС.

Відповідаючи на запитання «Дня» щодо включення в декларацію за підсумками побажань України, пан Точицький сказав наступне. По-перше, українська сторона хотіла відображення того, що на основі Угоди про асоціацію інтеграцію за Поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі ми будемо продовжувати наше інтегрування до всіх можливих ринків ЄС. За словами посла,  ми отримали позитивну відповідь щодо інтеграції до енергетичного ринку, і ми маємо попередні висновки щодо можливості долучення України до цифрового ринку, а це не лише безроумінговий безвіз, а це також і електронна торгівля.

А зважаючи на те, що у нас доволі позитивна динаміка безвізового режиму, підкресив пан Точицький, ми розпочали діалог у частині співпраці у сфері юстиції, антикорупційного суду і щодо електронних декларацій.

І таки передбачення посла відбулися повністю, сторони підписали п’ять угод по завершенню переговорів. 

Угода між урядом України і Європейською комісією про фінансування заходу «Програма технічного співробітництва 2019 року».

Угода між урядом України та Європейською комісією про фінансування заходу «Антикорупційна ініціатива — друга фаза».

Угода між урядом України та Європейською комісією про фінансування заходу «Підтримка громадянського суспільства та культури».

Додаткова Угоду №1 між урядом України та Європейською комісією, що діє від імені Європейського союзу, про внесення змін до Угоди про фінансування заходу «Підтримка ЄС сходу України».

Угода між урядом та Європейською комісією про фінансування заходу «U-LEAD з Євpопою; Програма для україниз розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку — друга фаза».

Після підписання угод Президент Володимир Зеленський, який говорив 10 хвилин, назвав свій перший саміт Україна-ЄС це — зустріч партнерів, друзів, які поділяють спільні демократичні цінності. Він також зазначив, що для нього цей саміт особливий і його команда налаштована швидко діяти і можливо 22 саміт не знадобиться, пожартував Зеленський у традиційному стилі, бо ми будемо у складі ЄС. «Ми більше обговорюли плани і пріорити на майбутнє, але майбутнє не можлово без миру в Україні», — наголосив президент. І в цьому контексті посилаючись на нещодавню поїзду з президентом Європейської Ради на схід України він зазначив, щкода, що з нами не було делегації з ПАРЄ, які голосували за повернення Росії в Асамблею, це було б їм дуже корисно.

«Якщо в когось будуть сумніви щодо санцій, то запрошую подивиться скільки лиха принесла війна і ми війну хочемо зупинити і це можна зробити єдиною зброєю — дипломатією», — підкреслив Зеленський.

Він продовжив наводити свою аргументацію на користь санкцій, хоча не любить цього слова: «Коли наші партнери кажуть: ми втрачаємо гроші від санкцій, наша відповідь проста: не забувайте, що ми втратили територію і щодня втрачаємо людей».

Зеленський подякував ЄС за низку ініціатив, які мають за мету покращити життя людей на території, яка близька до лінії розмежування. Він наголосив, що ці питання Україна планує обговорити на інвестиційному форумі в Маріуполі у вересні і тому запрошує всіх інвесторів вітчизняних і зарубіжних на цей форум. 

Окрема відповідаючи на запитання журністів, він сказав, що українська сторона готова відбудувати міст у станиці Луганська за дві доби, якщо інша сторона знесе опори з іншої сторни.

У ході виступу глава української держави також заявив про успіхи свого президентва, назвавши одним з них запуск 5 вересня Антикорнупційного суду. У нас є маленькі успіхи, яких ми досягли зі зв’язаними руками, але треба перезавантажити систему, наголосив Зеленський, висловивши сподівання, «що новий склад Верховної Ради  розв’яже руки».

Тим часом презиндет Європейської Ради Дональд Туск у своєму короткому виступі заявив, що ЄС буде підтримувати суверенітет і територіальну цілісніть України, а також не визнаватиме анексію Криму Росією. Він також додав, що Євросоюз продовжив санкції проти Росії і запевнив, що санкції будуть зберігатися допоки Росія не виконає Мінські домовленості.

Згадавши відвідини сходу України, Туск відзначив що Мінська угода має як ніколи виконуватися обома сторонами і Росія має особливу відповідальність за це і ми повинні знайти шляхи відновлення суверенітету України.

У спільній декларації за підсумками саміту під назвою «Просуваючи спільні зобов’язання» сторони «підтвердили наше постійне прагнення до зміцнення політичної асоціації та економічної інтеграції України з Європейським Союзом на основі Угоди про асоціацію та її глибокої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі». І традиційно ЄС підтвердив свою непохитну підтримку та відданість незалежності Україні, її суверенітету та територіальної цілісності в міжнародно визнаних кордонах.  Так само традиційно автори документи «підтвердили рішуче засудження чіткого порушення українського суверенітету і територіальної цілісності актами агресії з боку російської армії, починачи з лютого 2014 року, а також погіршення ситуації з правами людини.

В останньому пункті декларації згадується про розслідування збиття літака малайзійських авіаліній МН-17. Сторони висловили сподівання  на ефективне переслідування осіб відповідальних за цю трагедію і закликали Російську Федерацію визнати свою повідальність та повною мірою співпрацювати з усіма зусиллями, спрямованими на це.

Підсумовуючи результати 21-саміту можна сказати, що єдиним кроком, схожим на якусь реакцію на дії Росії в Керченській протоці у листопаді минулого року, коли російська берегова охорона полонила 24 українських моряків і захопила два кораблі, і не звільняє їх попри рішення Міжнародного трибуналу з морського права, стали конкретні  кроки, вжиті ЄС для підтримки Азовського моря, включаючи протимінну діяльність, психо-соціальну допомогу, інфраструктурні зв’язки.

І саме це передбачає Додаткова Угода №1 між урядом України та Європейською комісією, що діє від імені Європейського Союзу, про внесення змін до Угоди про фінансування заходу «Підтримка ЄС сходу України».

Залишається подивитись, як усе це буде втілено на практиці та вплине на якість життя.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати