Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Україна стане майбутньою зіркою ЄС. Всупереч усьому»

Чому ефективне управління є необхідним для євроінтеграції України? Підсумки II Безпекового форуму для молоді
26 листопада, 11:38
ІІ КИЇВСЬКИЙ БЕЗПЕКОВИЙ ФОРУМ ДЛЯ МОЛОДІ СТАВ ПЛАТФОРМОЮ ДЛЯ ДИСКУСІЇ САМЕ СЕРЕД МОЛОДИХ ЛЮДЕЙ. ЕКСПЕРТИ З РІЗНИХ КРАЇН ОБГОВОРИЛИ АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН ТА ЗОВНІШНЬОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ / ФОТО АРТЕМА СЛIПАЧУКА / «День»

Україна — це майбутня зірка Європейського Союзу, незважаючи на прийняте у четвер рішення нинішньої влади про припинення підготовки до підписання Угоди про асоціацію Україна—ЄС. На цьому наголосила голова Наглядової ради Фонду «Відкрий Україну» Терезія Яценюк у своєму вітальному слові на відкритті у Києві ІІ Київського Безпекового форуму для молоді «Ефективне управління: єдиний шлях до ЄС». У п’ятницю до України з’їхалися молоді експерти з 15 країн світу, а також досвідчені фахівці з Австрії, Великої Британії, Грузії, Нідерландів, Пакистану, Швейцарії. Аби обговорити питання ефективності управління та безпеки у контексті євроінтеграційних процесів, експерти зібралися у рамках II Київського безпекового форуму для молоді, який організовано за ініціативи Фонду Арсенія Яценюка «Відкрий Україну». Поділились своїм досвідом із молоддю і дипломати, представники міжнародних організацій в Україні: ЄС, ООН, НАТО, ОБСЄ, Світового Банку та ін. Під час цьогорічного Форуму міжнародні експерти розказали, чому без верховенства права, зменшення корупції та прозорості й підзвітності влади суспільству є неможливим наближення України до ЄС.

•  «СПОДІВАННЯ —  НА МОЛОДЬ»

«Незважаючи на те, що відбулося вчора у нашій країні, я переконана, ми переконані, що Україна є й буде зіркою Європейського Союзу. І ці сподівання ми покладаємо на вас, на молодь», — звернулася голова Наглядової ради Фонду «Відкрий Україну» Терезія ЯЦЕНЮК до учасників форуму. Вона зазначила, що нинішній, вже ІІ КБФ для молоді став логічним продовження міжнародного Київського безпекового форуму, який Фонд «Відкрий Україну» проводить уже шість років поспіль.

Зі свого боку, директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Наталія НЕМИЛІВСЬКА наголосила на актуальності та своєчасності проведення форуму. «Цей захід покликаний сприяти поглибленню розуміння поточної ситуації та механізмів у галузі ефективних стратегій протидії корупції», — підкреслила вона, додавши, що НАТО також бере участь у цій дискусії.

•  «...СУСПІЛЬСТВО МАЄ ПОДОЛАТИ РАДЯНСЬКУ МЕНТАЛЬНІСТЬ»

Спікери на ІІ КБФ для молоді зійшлись на думці: для швидшого подолання проблемних аспектів євроінтеграції Україні потрібно звернути увагу на проблему корупції, підвищити рівень освіти, зробити прозорою систему управління країною. Голова організації «Співуправління» із Австрії Мелані САЛЛІ вважає, що в Україні набагато легше побудувати міцну державу, ніж це було у деяких, тепер уже провідних у фінансовому плані, країнах світу: «Для вашої країни цей процес, можливо, не буде тривати так довго, як для Британії. У вас є закон про суверенітет, ви можете пропустити деякі фази і вчитися на помилках інших». Водночас експерт підкреслила, що обов’язково потрібно дотримуватись консенсусу щодо правил гри в парламенті. «Мені здається, що це питання дуже актуальне й нагальне. Потрібно також створити систему стримування і противаги, яка б балансувала всю систему управління», — зазначила вона.

Також учасники поділилися міжнародним досвідом шляху до ефективного управління. Президент аналітичного центру «Фата» Ашраф АЛІ із Пакистану розповів про низький рівень життя у своїй країні та поділився власними припущеннями, аби в Україні звернули увагу на помилки Пакистану та не повторювали їх. «Є кілька індикаторів, за допомогою яких можна визначити рівень життя у державі. Туди можна віднести такі показники, як політична стабільність, відсутність насилля, ефективність уряду та його можливість проводити певні заходи у верховенстві права і боротьби с корупцією. У Пакистані ми не досягли навіть 25 відсотків по цих індикаторах. У нас високі ціни на товари та послуги, бідність і безробіття. Якщо не займатись цими проблемами, то країна ніколи не зможе вийти із кризи».

Радник з питань людського розвитку Офісу Координатора ООН в Україні Гаспар БЕРГМАН звернув увагу аудиторії на проблему довголіття. «Найдовше живуть люди у Швеції та Норвегії. Найменше — у Судані та Сомалі. Чому так? Насправді, є багато причин. Головна з них — неефективне управління. Люди не отримують нормальних умов для життя і від цього страждають не тільки морально, а й фізично. Ви не житимете довго в країні, яка не створює для цього умов».

Старший співробітник з проектів ОБСЄ в Україні Рене БІБО наголосив на проблемі захисту прав людини та розповів, що члени ОБСЄ активно працюють над поліпшенням умов для українців: «Ми активно працюємо у низці сфер. Одна з них — захист прав людини. Питання захисту і сприяння поширення прав людини спрямовано, перш за все, на молодь. Ми працюємо щоб змінити правову освіту, розповсюджуємо буклети в школах, проводимо форуми, де ділимось власним баченням вирішення тих чи інших проблем».

«Ми активно працювали в Дніпропетровській області. Там ми створили онлайн-систему для реєстрації на прийом до представників держорганів, громадяни тепер можуть отримувати допомогу без черги. Співпрацюємо з Національною академією державного управління, яка займається підвищенням рівня професійності працівників державних органів», — похвалився успіхом своїх колег Рене Бібо.

•  «ПІДПИСАННЯ АСОЦІАЦІЇ  З ЄС ПРИВЕЛО Б ДО  МОДЕРНІЗАЦІЇ УКРАЇНИ»

Заступник голови представництва ЄС в Україні Марія ЮРІКОВА розчарована поворотом подій. «Підписання Асоціації з Європейським Союзом привело б до модернізації України», — дала оцінку рішенню української влади відмовитися від підписання Асоціації з Європейським Союзом Марія Юрікова. Заступник голови представництва ЄС в Україні впевнена, що у нашій державі, завдяки підписанню угоди, суттєво підвищився б рівень життя, зросли б соціальні виплати та заробітна плата.

Дипломат запевнила, що зрив підписання Асоціації України з Європейським Союзом став розчаруванням не тільки для українців, а й для представників ЄС. «Ми сподівались, що далекосяжні реформи позитивно вплинуть на цей процес. Незважаючи на зрив угоди, ми твердо віримо в те, що українці залишаються прихильниками Європейського Союзу», — процитувала Кетрін Ештон Марія Юрікова. Від себе вона додала, що підготовка до підписання Асоціації уже позитивно вплинула на зміни всередині України: «Хочу нагадати, який внесок зробив ЄС, сприяючи Україні в системі ефективного управління. Відзначу, що було досягнуто зниження рівня корупції. Однак ще залишаються певні недоліки. Зокрема, Україна має створити незалежний орган виконавчої влади по боротьбі з корупцією. Залишається також питання відповідності закону із закупівлі до європейських стандартів. З одного боку, Україна продемонструвала рішучість реформи в секторі юстиції. Також ще у першому читані було ухвалено «Закон про прокуратуру». Але потрібні подальші кроки, і ми сподіваємось, що українські депутати їх зроблять».

«На даному етапі слід діяти чітко та прагматично. Усім сторонам потрібен час, щоб обдумати і оцінити нещодавні події. Але дуже прикро усвідомлювати, що ми втратили таку можливість. Підписання Асоціації з Євросоюзом мало б призвести до модернізації країни. Тільки так могла б піднятися економіка. Країні потрібне прозоре економічне середовище, щоб залучати інвесторів. А завдяки зовнішнім інвестиціям, в Україні піднялися б зарплати і, відповідно, — рівень життя населення. Про це свідчить досвід країн, які приєднались до ЄС в останні два періоди», — завершила виступ Марія Юрікова.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати