Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Землетрус у Індонезії: сотні загиблих

30 березня, 00:00
СПЕЦІАЛІСТИ ВІДЗНАЧАЮТЬ, ЩО НОВИЙ ЗЕМЛЕТРУС У ІНДОНЕЗІЇ СИЛОЮ 8,7 БАЛА ЗА ШКАЛОЮ РІХТЕРА БУВ ОДНИМ ІЗ НАЙБІЛЬШ ПОТУЖНИХ ЗА ВСЮ ІСТОРІЮ СПОСТЕРЕЖЕНЬ ЗА КОЛИВАННЯМИ ЗЕМНОЇ КОРИ / ФОТО РЕЙТЕР

Жертвами потужного землетрусу біля берегів Індонезії стали сотні чоловік. У регіоні Індійського океану оголошено попередження про можливе цунамі.

Від землетрусу, що стався близько опівночі за місцевим часом, найсильніше постраждав острів Ніас, розташований біля Суматри. Тисячі людей залишили свої оселі в Індонезії, Малайзії, Таїланді та Шрі-Ланці — районах, які досі ліквідують наслiдки грудневого цунамі. Однак через три години після підземних поштовхів загроза цунамі, судячи з усього, минула.

Віце-президент Індонезії Юсуф Калла заявив, що кількість загиблих на острові Ніас — від однієї до двох тисяч осіб. У інтерв’ю Бі-Бі-Сі він сказав, що, судячи за повідомленнями з головного міста острова Гунунгсітолі, 80% будівель зруйновано вщент. Однак він зазначив, що ця цифра грунтується на масштабі руйнувань, а не на реальному підрахунку тіл. Президент Індонезії Сусіло Бамбанг Юдхойоно відмінив заплановану поїздку до Австралії, сказавши, що особисто відвідає острів, щоб оцінити завдану шкоду. «Зараз ми намагаємося витягнути з-під завалів будівель тих, хто вижив, і тіла загиблих», — сказав один із поліцейських. Співробітники християнської місії, яка діє на острові, повідомили, що сотні поранених звернулися за допомогою. Координатор ООН iз питань термінової допомоги Ян Егеланд заявив, що тисячі рятувальників готові вилетіти до постраждалого району, якщо повідомлення про жертви підтвердяться.

Епіцентр землетрусу був на острові Ніас, неподалік від району, де 26 грудня 2004 року стався землетрус силою 9,0 балів за шкалою Ріхтера, котрий спровокував цунамі, що забрало життя майже 300 тисяч людей у країнах Південно-Східної Азії. У Гугунгсітолі 10 тисяч людей із 27 тисяч, що проживають у ньому, залишили свої оселі, побоюючись цунамі, що став основною причиною руйнувань у грудні. Фахівці називають землетрус очікуваним відлунням найпотужніших дев’ятибальних підземних поштовхів 26 грудня 2004 року, що спричинили гігантськi хвилі цунамі. Як сказав Бі-Бі-Сі британський сейсмолог Расс Еванс, понеділковий землетрус майже напевно є повторним поштовхом після грудневого землетрусу. На його думку, удар цунамі був можливий, але меншої сили, ніж у грудні. У свою чергу, в заяві американського тихоокеанського центру попередження цунамі йшлося, що землетрус міг спровокувати дуже руйнівне цунамі, й представники влади мусять негайно вжити необхідних заходів. Як кажуть очевидці, землетрус тривав дві- три хвилини.

За словами представників місцевої влади, поштовхи призвели до відключення електрики й телефонів у багатьох районах, а серед жителів, які мали намір спати або вже спали, виникла паніка. Повідомляється, що в місті Банда Ачех, яке перетворилося на руїни внаслідок удару цунамі 26 грудня, жителі почали спішно залишати свої оселі, щойно з’явилася інформація про новий землетрус. Індонезія є частиною так званого «тихоокеанського вогненного кільця» (великого тектонічного розлому): плити, що формують дно Індійського та західної частини Тихого океанів, заходять тут під азіатську плиту. Внаслідок зсувів земної кори на території найбільшого архіпелагу планети часто відбуваються землетруси й виверження вулканів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати