Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Залякування – як зброя

Репортера «Громадського ТБ» Анастасію Станко та оператора Іллю Безкоровайного викрали терористи
02 липня, 11:53
АНАСТАСІЯ СТАНКО

Як повідомили ведучі «Громадського ТБ» в ефірі в понеділок увечері, їхніх журналістів «було незаконно затримано у Луганській області під час виконання професійних обов’язків, і наразі вони перебувають у Луганську в підвалі однієї з будівель в центрі міста».

Учора номер телефону Анастасії Станко не відповідав. Про викуп чи інші умови звільнення журналістів терористи не повідомляли. За інформацією речника РНБО Андрія Лисенка, українські медійники — живі й наразі ведуться перемовини про їх звільнення.

Учора Президента України Петро Порошенко доручив міністру внутрішніх справ Арсену Авакову провести спеціальне засідання в центрі Антитерористичної операції й зобов’язав силовиків «зробити все можливе для того, щоб у найближчий термін були звільнені захоплені журналісти, а також для забезпечення безпеки всіх працюючих у зоні АТО працівників ЗМІ».

— Викрадення українських журналістів у Луганську — це синдром тієї сумної тенденції, яка спостерігалася на Євромайдані, коли опозиційні медійники ставали об’єктом нападів та залякувань. Сьогодні це перенеслося в зону АТО — зі ще більшою ескалацією: були захоплено кілька журналістів, декого після катування відпускали, — зауважив у коментарі «Дню» медіа-експерт Андрій КУЛАКОВ. — В зоні АТО йде війна на залякування журналістів. У терористів абсолютно викривлена аргументація, ніби наші ЗМІ однобоко повідомляють про АТО. Боюсь, що крім мети суто залякати журналістів шляхом викрадення, це може бути «відповіддю» на смерті російських медійників. Така помста неприпустима. Ніхто з української сторони не винен в тому, що постраждали співробітники російських ЗМІ. Стратегія терористів полягає в тому, що вони дуже ретельно моніторять український інформаційний простір. Кількох інших заручників допоміг врятувати тільки розголос. Терористи бачили, що за цими людьми — велика суспільна увага. Вчора соціальна і медіа сфера вибухнули бурею гніву щодо викрадення Станко. Сподіваюсь, що вже невдовзі її разом з оператором випустять здоровими.

Нагадаємо, що 14 червня журналістку «Громадського ТБ» Анастасію Станко затримували російські прикордонники в українському населеному пункті Мілове Луганської області на кордоні з Російською Федерацією. Їй у звинувачення закидали незаконний перетин кордону. Упродовж дня журналістку відпустили.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати