Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

2020 року лікування гострого мозкового інсульту

— пріоритет у програмі медичних гарантій
31 жовтня, 11:03

Щороку в Україні трапляється приблизно 150 тис. інсультів і понад 100 тис. людей помирають від інсульту й інших порушень кровотоку в мозку. Більшість людей, які вижили після інсульту, протягом усього життя страждають від його фізичних, когнітивних, психічних та соціально-економічних наслідків, що зумовлює величезний тягар цієї хвороби для сімей, громад і держави.

2020 року згідно із Законом «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» на всіх рівнях медичної допомоги почне працювати Програма медичних гарантій. До неї належать шість видів медичної допомоги: первинна, спеціалізована, госпітальна, екстрена, паліативна та реабілітація, повідомляє www.kmu.gov.ua.

Лікування інсульту визначено пріоритетом, і тому система стаціонарної інсультної допомоги в Україні потребує серйозного реформування та вдосконалення.

Інсульт посідає друге місце в переліку головних причин смерті і є провідною причиною інвалідності в Україні. Особливу тривогу викликає зростання кількості випадків захворюваності серед людей працездатного віку: приблизно треть усіх інсультів трапляється в осіб віком до 60 років, і лише невелика частка з тих, хто пережив інсульт, повертається до роботи.

2020 року в межах Програми медичних гарантій лікування гострого мозкового інсульту оплачуватиметься за підвищеним тарифом за умови, якщо заклад відповідатиме вимогам Національної служби здоров’я України. У закладі повинні бути обладнання для нейровізуалізації (КТ або МРТ), можливість для проведення тромболізису, а також відповідні медичні спеціалісти. Більше про вимоги можна дізнатися на сайті НСЗУ. НСЗУ покриє підтвердження діагнозу, лікування та реабілітацію в гострому стані. Для пацієнта послуги будуть повністю безоплатними.

Те, як організована допомога при інсульті, має основоположне значення для забезпечення якості надання медичної допомоги.

Кожен із нас може мінімізувати ризик виникнення інсульту, скоригувавши спосіб життя: не курити, не зловживати алкоголем, бути фізично активним (понад 150 хвилин на тиждень) і дотримуватися здорового харчування.

Також до факторів ризику інсульту належать: підвищений кров’яний тиск (більше ніж 140/90 мм рт. ст. — головна загроза, навіть якщо пацієнт добре почувається); цукровий діабет, миготлива аритмія та високий холестерин. Відповідно, зважаючи на це, лікар може рекомендувати пацієнту, як зменшити ризик. Наприклад, контролювати свій тиск.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати