Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Адвокати Фейгін і Полозов про резонансні справи

Захисники Надії Савченко заявили, що міжнародні лідери мають наполягати на «звільненні всіх і одразу»
02 червня, 11:16
МАРК ФЕЙГІН І МИКОЛА ПОЛОЗОВ / ФОТО ОРГАНІЗАТОРІВ

Нещодавно адвокати української льотчиці Надії Савченко – Марк Фейгін та Микола Полозов – зустрілися із студентами КНУ імені Тараса Шевченка, щоб розказати подробиці резонансної справи і поділитися розв’язаними кейсами із адвокатського досвіду.

Політична адвокатура – гібридна форма юриспруденції, що сформована самим же авторитарним режимом і функціонує в умовах відсутності незалежного суду та справжньої гласності. Їй немає місця у демократичній правовій державі, тому юристи висловили сподівання на час, коли їхня професія перестане бути затребуваною практикою в Росії, а залишиться лише в підручниках.

«Ми відчуваємо тиск, і навіть постійно ходимо вдвох, аби убезпечити себе. Були неодноразові спроби інкримінувати кримінальні справи, фабрикувалися прецеденти, і єдиний, але ефективний, інструмент проти беззаконня стосовно нас – знову таки публічність», - підкреслив Марк Фейгін.

Російські адвокати продовжать займатися справами українських політв’язнів в Російській Федерації. «Зараз я захищаю заступника голови Меджлісу Ахтема Чийгоза по справі «26 лютого», - ексклюзивно для «Дня» розповів Микола Полозов. - Склалася складна специфічна ситуація, адже під час справи Савченко був доступ до українських медіа і консулів. У Криму цього немає, і єдина точка докладання зусиль – безпосередньо Путін. Тиск зсередини РФ є малоефективним, піднімати питання визволення політв’язнів мають міжнародні лідери. Зараз мова може йти тільки про звільнення списками, адже індивідуальний обмін – складна процедура, яка може затягтись на роки». Полозов наголосив, що справи переслідування і ув’язнення кримських татар – ілюстрації «гібридного етноциду», який відбувається зі сторони російської влади по відношенню до них, тому є особливо важливими.

Надія Савченко не єдиний політичний в’язень, але саме її справа стала резонансною, наголосили адвокати. Вона дала як жертвам системи, так і опозиціонерам, шанс на верховенство права, якого в авторитарній країні бути не може. Це унікальна ситуація, за якою спостерігав увесь світ. Це історія, в якій шанс на перемогу був мізерним.

Марк Фейгін додав, що Україна – вільна та європейська держава, яка має хороше майбутнє, і саме принциповість Надії Савченко довела це. На думку Фейгіна та Полозова, подальша доля української льотчиці залежить тільки від неї самої. Надія може піднятися як політичний гравець, а може й зникнути з політичної арени взагалі, це демократія, саме вона диктує умови. Надалі адвокати, скоріш за все, не будуть консультувати Савченко. Росіяни не повинні втручатися в справи українців, ні порадами, ні будь-якими іншими діями, зазначив Фейгін.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати