Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Актуальний — і через століття

На Київщині відкрили пам’ятник ідеологу державної самостійності України Миколі Міхновському
09 квітня, 11:35
ФОТО З САЙТА FACEBOOK.COM

У центрі села Турівка Згурівського району Київської області було відкрито пам’ятник визначному українському громадсько-політичному, державному та військовому діячеві Миколі Міхновському. Ініціатори встановлення скульптури — члени Міжнародної організації «Об’єднання українських націоналістів (державників)» — зізнаються, що понад рік збирали кошти на вшанування у такий спосіб 140-річчя від дня народження одного зі основоположників ідеї українського націоналізму. Автором пам’ятника виступив скульптор Дмитро Чуб, а необхідну на виготовлення суму в розмірі 20 тисяч гривень накопили завдяки внескам членів громадських та політичних організацій.

— Прикро, але тільки в наші дні ім’я одного з організаторів українського війська, борця за незалежність України поступово повертається із забуття, — відзначив у коментарі «Дню» голова ГО «Об’єднання українських націоналістів (державників)» Павло ДОРОЖИНСЬКИЙ. — Переконаний, що для українців, а передовсім мешканців Турівки, земляком яких був Міхновський, цей пам’ятник стане не просто черговим культурним об’єктом, а своєрідним переломним чинником у питанні самоідентифікації та переосмислення власної історії. Навіть через століття після розроблення Міхновським самостійної концепції українського державотворення ключові його ідеї для країни й досі залишаються актуальними. Миколу Міхновського не дарма називають основоположником ідеології українського націоналізму, адже крім активної громадської та політичної роботи, він написав знакову програму «Самостійна Україна». Словом, для українців Міхновський був і залишається цілою епохою суспільно-політичної думки.

Крім відкриття пам’ятника, того дня у приміщенні турівської школи відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Микола Міхновський та сучасна Україна», яку організував та провів професор Анатолій Доценко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати