Перейти до основного вмісту

Американці розчаровані нашою «кухнею»

А українці стверджують, що на штатівських курей «мухи не сідають»
28 березня, 00:00

Введена Україною з 1 січня 2002 року заборона на імпорт курячого м’яса із США стояла на порядку денному українсько-американських переговорів, що пройшли минулого тижня у Києві. Візит американських експертів у області ветеринарної медицини був короткостроковим, і не дивно, що конкретних домовленостей за підсумками дводенних контактів не було досягнуто. Українська сторона знову підтвердила, що основними умовами, виконання яких є обов’язковим для поновлення поставок курятини, є відмова США від використання в кормах антибіотиків, що стимулює ріст птиці, і від застосування антимікробних препаратів при обробці тушок. Ці вимоги засновуються на чинному українському законодавстві, що забороняє використання у ветеринарії гормонів, антибіотиків і інших препаратів, які впливають на залози внутрішньої секреції. Чи згодні американці виконати наші умови, до кінця з’ясувати не вдалося: за словами начальника Держдепартаменту ветеринарної медицини Петра Вербицького, під час обговорення чіткої відповіді вони не дали.

Тим часом це далеко не єдині розходження між фахівцями ветеринарної медицини двох країн. «Адже ми ще не торкалися найбільш складного питання — використання генно модифікованих кормів. Поголів’я птиці там підгодовується трансгенними соєю і кукурудзою», — сказав П. Вербицький. Стоїть також питання організації контролю за курячою продукцією: в Україні поняття «партія» охоплює продукцію, отриману протягом доби на одному підприємстві (стосовно птахофабрик — 30—40 тонн),а в США це може бути готова до відправки продукція, завезена в різний час із 200—300 місць. Відрізняються також і нормативні терміни використання м’яса замороженої птиці: в Україні вони становлять 14 місяців, у США — два роки.

Прес-служба Посольства США в Україні так прокоментувала «Дню» підсумки переговорів: «Ми розчаровані тим, що головний ветеринарний лікар України пан Вербицький поки не відмінив заборону на ввезення курятини, однак, продовжуємо сподіватися, що буде знайдене рішення, яке відповідатиме як нормам міжнародної торгівлі, так і українським стандартам безпеки продуктів харчування. Ми вважаємо, що ті норми, які застосовуються для оцінки безпеки продуктів у США, відповідають і українським нормам. На нашу думку, стандарти охорони здоров’я і безпеки продуктів харчування взагалі є одними з найсуворіших у світі. На жаль, ветеринарна служба України не подає нам наукового обгрунтування тих претензій, які висуваються до виробництва курятини в США. Ми вважаємо, що треба продовжувати пошуки взаємовигідного рішення, особливо з урахуванням того, що США цілком підтримують вступ України до СОТ, а не обгрунтована науково заборона на імпорт курячих продуктів може негативно на цьому позначатися». У прес-службі не змогли сказати, коли могла б відбутися наступна зустріч експертів двох країн.

Аналогічні переговори навколо «ніжок Буша» зараз проходять і в Росії, і там також виникає стурбованість, що заборонні заходи здатні ускладнити процес входження до СОТ. П. Вербицький не виключає, що накладена Росією заборона може бути зрештою відмінена, оскільки вимоги російського законодавства до м’яса птиці дещо м’якші порівняно з українськими. Іншою передумовою до такого фіналу є підвищена зацікавленість США російським ринком: обсяги ввезення американських стегенець до Росії становлять 1 млн. тонн (проти 70 тис. тонн, що ввозяться в Україну), і у випадку продовження бойкоту втрати американських експортерів птиці в Росії можуть обійтися в $50 млн. щомісяця. Минулого року, за даними Російської служби Бі-Бі-Сі, російські птахівники виробили 564 тис. тонн курячого м’яса, тому фахівці не виключають, що при зменшенні пропозиції можливе зростання цін на 15—20%.

В Україні ситуація зовсім інша, і як вважають у Мінагрополітики, нам дефіцит курячого м’яса не загрожує: відсутність американських стегенець з лихвою компенсують вітчизняні птахофабрики, що нарощують обсяги виробництва бройлерів: у 2000 році вони виробили 27 тис. тонн м’яса, в 2001 році — 67 тис. тонн, а у 2002 році планується вже 120 тис. тонн. Тому, на думку начальника департаменту ринків продукції тваринництва Мінагрополітики Юрія Мельника, поки немає ніяких підстав для різкого підвищення цін на м’ясо птиці. Проте, незважаючи на заборону, повністю виключити можливість появи в Україні продукції, що не відповідає санітарним нормам, все-таки не можна. По офіційних каналах, відмітив П. Вербицький, це виключено, оскільки реекспорт птиці в Україну заборонений, а в кожному окремому випадку її завезення перевіряються на місці умови вирощування курчат. Але існує і нелегальний шлях — через треті країни: вже у цьому році зафіксовано немало випадків «курячої» контрабанди, що поступає в основному із сусідніх країн — Росії, Молдови і Польщі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати