Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Банківські» абсурди

Держпідприємництво пропонує законодавчо обмежити ставки кредитів і депозитів
17 січня, 11:29
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Український бізнес врятують тільки дешеві кредити, вважає голова Державної служби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Михайло Бродський. Про це він заявив на брифінгу в Кабінеті  Міністрів, коментуючи потрапляння України на останню сходинку в рейтингу економічної свободи серед європейських країн.

«Я пропоную ухвалити закон, використавши американський документ, який вони ухвалили 1933 року. Цей закон дуже суттєво обмежив ставки депозитів і кредитів. В Америці тоді встановили 3% і 6%. Я думаю, що для України можна було б взяти, скажімо, 6% і 12%, — каже Бродський. — Вести ж бізнес за кредитів під 25% неможливо. А населенню вигідніше віддавати гроші на депозит під 20%, ніж починати свій бізнес».

На думку Бродського, ухвалення схожого закону дозволило вийти з рецесії Іспанії, крім того, схожі обмеження впроваджують і в Росії.

Зазначимо, за даними НБУ, у грудні минулого року ставки по депозитах перевищували 18,7% річних, при цьому багато банків пропонують відкрити вклади під 20% і більше. За таких умов здешевлювати кредити нереально.

Тим часом банкіри ідеї адміністративного обмеження ставок за депозитами й кредитами називають абсурдними. «Абсурдна ідея. В умовах будь-якої більш-менш розвинутої економіки відсотки за депозитами й кредитами визначаються багатьма факторами, зокрема попитом і пропозицією. А попит на депозити серед банків наразі шалений... І штучно обмежувати його не можна. Це все одно, що змусити ковбасу коштувати не більше 3 грн за кілограм», — вважає радник голови одного з найбільших комерційних банків в Україні Віктор Лисицький.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати