Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Базар у Маріїнському парку?

У КМДА підготували розпорядження про проведення постійного ярмарку в Центральному парку культури та відпочинку, який має статус пам’ятки садово-паркового мистецтва
28 березня, 12:33
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Про таке рішення повідомляє Громадська рада при КМДА. Але побачити його на сайті мерії неможливо, як і ще кілька десятків останніх розпоряджень, підписаних новим мером Києва Володимиром Бондаренком. Голова громадської ради Марина Бурмака розповідає, що про ініціативу проводити постійні ярмарки у Маріїнському парку дізналася з інтернет-сторінки свого колеги, який виклав фотографії цього розпорядження у мережу. На трьох сторінках цього документу детально розписано, що має зробити кожен з департаментів КМДА для проведення постійних ярмарок у Центральному парку культури та відпочинку міста Києва, включаючи розміщення об’єктів торгівлі на території Маріїнського парку, Хрещатого парку та Міського саду.

Усі мають статус пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення. А також у розпорядженні йдеться, що пан Бондаренко підтримує пропозицію проведення на цій території «виставки-ярмарку образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва, авторської художньої, культурно-мистецької та сувенірної продукції та товарів вітчизняних виробників». Останнє — дещо насторожує, бо в цю категорію можна вписати і шуби-дублянки, і фрукти-овочі.

Марина Бурмака розповідає, що такі ініціативи були і при колишніх керівниках КМДА. Близько року тому Олександр Попов підписав схоже розпорядження, але йшлося про торги на Володимирській гірці. Тоді Шевченківська районна адміністрація відреагувала на таке розпорядження проханням переглянути його, оскільки Володимирська гірка є парком-пам’яткою садово-паркового мистецтва. Але у Громадській раді не знають, як буде діяти з таким розпорядженням нова влада.

«Останні місяці міська адміністрація працює у безпрецедентно закритому режимі, порушуючи всі нормативно-правові акти. Із 1 грудня Громадську раду не допускають до інформації, ми ніяк не можемо вплинути на прийняття тих чи інших рішень, — скаржиться Марина Бурмака. — Найближчими днями ми будемо радитися, як нам реагувати на це розпорядження Бондаренка щодо Маріїнського парку. Бо воно зачіпає інтереси усіх киян, а підписання головою КМДА такого документа неможливе без попереднього публічного громадського обговорення, відповідно до постанови Кабінету Міністрів № 996».

Оскільки йдеться про територію природно-заповідного фонду, вести тут підприємницьку чи господарську діяльність без попереднього погодження з місцевим природоохоронним органом не можна. Історик Києва Віталій Ковалинський зауважує, що Маріїнський парк — це ще й історичне місце: «У самому палаці колись був музей Шевченка, на території парку є поховання загиблих 1918 року (внаслідок січневого збройного повстання робітників-арсенальців проти радянської влади). Це не та територія, яку можна перетворити на місце для торгів. А щодо Володимирської гірки, то це місце, яке має свою історію, пов’язану з духовним началом, і тут ніколи не було ніяких ярмарків. Олександрійський костьол, Андріївська церква — це все одна лінія Володимирської гірки. Коли святкували Хрещення русі, то йшли саме сюди».

Нового значення та важливості набув Маріїнський парк після проведення тут антимайдану, сутичок між мітингарями та спецпризначенцями. І коли ще тут стояли палатки прихильників Віктора Януковича, які не завжди поводили себе чемно, екологи зауважували, що за пошкоджені дерева та газони  антимайданівці мають відповідати, а самі факти завдання шкоди пам’ятці природи повинні розслідувати правоохоронні органи. А чим відрізняється облаштування тут кіосків чи яток для торгів? Та у Громадській раді бідкаються, що не знають, як донести інформацію про непогодження киян із діями нового київського мера, бо на контакт та діалог із представниками ради чиновники поки не йдуть.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати