Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Біржа ідей

Школярі та студенти пропонують дорослі знахідки
15 квітня, 00:00

Учора в столиці відбувся заключний етап V міського конкурсу програм і проектів, спрямованих на вирішення різних молодіжних проблем. Конкурс організувало Головне управління у справах сім’ї та молоді Київської міської державної адміністрації, виділивши на підтримку найкращих добрих справ аж 300 тисяч гривень. На конкурс подали понад сімдесят проектів і тільки двадцяти восьми пощастило вийти до півфіналу. На заключному етапі задуми озвучували «вживу», а актуальність ідей відстоювали в процесі відповідей на досить гострі запитання суперників. Деякі громадські організації спробували щастя в подачі кількох проектів і винесли до півфіналу ті, які принесли найбільше балів під час попередньої оцінки журі. Переможцям обіцяно фінансову підтримку, що не перевищує 20 тисяч гривень і становить не більше половини вартості проекту.

Які ж проблеми зголосилися вирішувати автори з 30 молодіжних і десяти дитячих громадських організацій? Перший напрям — це національно- патріотичне виховання. Проект «Український Прометей» передбачає організацію дводенного виховного табору відпочинку, де в інтерактивній формі діти зможуть дізнатися про життя та діяльність видатних українців. Керівники «Дитячого альпійського руху України» пропонують організувати сходження молоді на гірські вершини, приурочені до Дня Незалежності та Дня прийняття декларації про державний суверенітет України, та встановити там прапори України. Клуб «Компас» розробив нову програму для тематичного табору відпочинку «Україна моя — від краю до краю». Акція передбачає глибоке вивчення культур різних регіонів нашої країни і взаємозбагачення цими знаннями київських дітей. Оригінальний ракурс у розвитку патріотичних почуттів у сучасної молоді знайшли представники «Спудейського братства» Києво-Могилянської академії. Вони запропонували проект «Українське весілля». Вони пропонують випустити аудіодиски із записом весільних пісень з усієї України.

Що стосується пропаганди здорового способу життя, привернув увагу проект «Молодіжного екологічного центру» з Дніпровського району. Пропонується створити електронний підручник «Здоровчик», у якому самі діти розроблять уроки, пов’язані з пропагандою здорового способу життя. Руку допомоги тим, хто переступив закон і після відбуття покарання готується вийти на волю, хочуть запропонувати члени молодіжної організації «Оріон». Рік тому їм вдалося допомогти визначитися в новому житті двадцятьом молодим людям, які вийшли на волю з виховної колонії. Центр дитячої творчості «Мозаїка» пропонує організовувати додаткові заняття з дітьми вулиці і тими дітьми, якими недостатньо опікуються батьки. Низка молодіжних організацій концентрує увагу на розвитку лідерських якостей, вихованні національної еліти. Наприклад, «Центр політичної освіти» запропонував проект із розвитку вміння вести політичні дискусії, а «Молодіжний бізнес-центр» — «Клуб економічних дискусій».

Експерти зазначають, що особливістю нинішнього конкурсу стала поява безлічі проектів, що пропонують не разові акції, як це було раніше, а системний підхід до розв’язання актуальних соціальних проблем. До речі, поки верстався номер, стали відомі й переможці. Перше місце розділили два проекти — «Творча майстерня» (Центр дитячої творчості «Мозаїка») та «Трахтемирівська толока» (Київський міський комітет дитячих громадських організацій, де керівником В.О. Стефанович) з упорядкування могил воїнів, які захищали Київ, а також козацького кладовища. На другому — «Моя Україна....» клубу «Компас», а на третьому — проект місцевої організації «Пласт» із підготовки інструкторів для літніх дитячих таборів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати