Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Будівельна «амністія»

Мінрегіон створює механізми для завершення довгобудів і легалізації садиб і господарських приміщень, зведених без дозволу
10 липня, 12:24

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України спільно з ДП «НДПІ містобудування» розробило законопроект «Про захист прав фізичних осіб-вкладників у будівництво багатоквартирних житлових будинків». Він спрямований на забезпечення завершення будівництва багатоквартирних будинків, у які вклалися фізичні особи і які не здані в експлуатацію у визначений договором строк. За статистикою, в Україні без коштів і без нового житла залишилися вкладники 120 довгобудів.

Законопроект передбачає, що вкладники зможуть звертатися до місцевої влади у разі порушення строків будівництва. Представники місцевого самоврядування матимуть повноваження на формування переліків проблемних об’єктів і вживання заходів щодо їх добудови, а також організації зборів вкладників з метою прийняття відповідного рішення. Вони обиратимуть нового забудовника й вилучатимуть об’єкт із земельною ділянкою у старого. Нормативно-правовий акт також передбачає економічні стимули для завершення будівництва новими замовниками та можливі джерела фінансування добудови. Ого вже спрямували на погодження до зацікавлених органів влади.

Також нещодавно Мінрегіон спільно ДАБІ запровадили спрощену процедуру прийняття в експлуатацію будівель, збудованих без дозволу, яку називають «будівельною амністією». Їй підлягають індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 кв. м, а також господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 100 кв. м, збудовані з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року. Треба зробити лише три кроки. По-перше, отримати техпаспорт на будинок шляхом звернення до місцевого Бюро технічної інвентаризації (БТІ) або до сертифікованого приватного експерта (інженера) та укладення договору щодо технічного обстеження будівлі. По-друге, ввести будинок в експлуатацію, підготувавши необхідний пакет документів та звернувшись до органу ДАБІ за місцезнаходженням будівлі або до ЦНАПу свого населеного пункту. І насамкінець зареєструвати право власності через нотаріуса або ЦНАП. Легалізувати самобуд важливо, оскільки за відсутності законних прав власності на будинок його не можна буде, наприклад, продати, передати у спадщину або подарувати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати