Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чорноморський флот: політичний провал

Російський дипломат не впорався з координацією питань щодо реалізації Генеральної угоди про умови базування флоту в Україні...
25 липня, 00:00

Як повідомило інформаційним агенціям джерело, близьке до російських дипломатичних кіл, радник-посланець посольства Росії в Україні Володимир Лисенко, що займався питаннями Чорноморського флоту, на вимогу Києва мусить покинути Україну до 29 липня. Російське джерело вказує, що «українська сторона не назвала суті претензій до Лисенка», проте, як відомо, раніше представники МЗС України вимагали, щоб Лисенко не брав участі у черговому раунді переговорів стосовно ЧФ, який відбувся 21—22 липня в українській столиці. Українська сторона, вкрай розчарована тим, що Лисенко повністю провалив завдання, що стояли перед ним, тоді просто поставила умову: якщо він братиме участь у переговорах, то вони не відбудуться.

Інформацію про це журналістам підтвердили також у комітеті Верховної Ради з закордонних справ. «Оскільки з ЧФ в Україні й раніше, а особливо останнім часом, було дуже багато проблем — затримання крилатих ракет, БТРи вчора, БТРи сьогодні — українське МЗС вважає, що Лисенко просто не справляється зі своїми посадовими обов’язками й порекомендувало Росії відкликати його, оскільки в нього, крім того, завершується термін перебування в Україні», — сказав депутат, який побажав не називати свого імені. Володимир Лисенко, до завдань якого входило узгодження питань і усунення проблем щодо виконання Генеральної угоди за умовами базування ЧФ в Україні, просто ігнорував позицію української сторони, що сприяло не зростанню згоди між Росією й Україною, а наростанню напруження. Зокрема, Володимир Лисенко не доклав достатніх зусиль для того, аби відповідно до норм Угоди вирішити проблеми, що виникають із гідрографічними об’єктами, з оформленням дозволів на пересування кораблів, техніки та військовослужбовців Росії, з забезпеченням контролю над станом військових об’єктів, зокрема, за станом російських бомбардувальників, що несуть ядерні боєзаряди.

Джерело в українському парламенті водночас спростувало повідомлення про те, що МЗС України або якийсь інший державний орган має намір оголосити Лисенка персоною нон-грата в Україні. «Росія з цього приводу підняла галас. Це їм на руку, аби показати, що Україна, мовляв, знову починає переслідувати росіян. Але Україна не оголошуватиме його персоною нон-грата й не оголошувала. МЗС намагалося робити все без скандалу, тихо і спокійно, у кращих дипломатичних традиціях, просто щоб Росія замінила Лисенка й поставила іншого представника на його місце», — сказав український депутат. Це саме джерело повідомило журналістам, що такого заходу, за наявною інформацією, вжито відносно ще одного російського дипломата, прізвище та посаду якого джерело не назвало.

Тим часом напередодні Дня ВМФ Росії, який знову відзначатиметься у Севастополі з надмірною демонстрацією сили замість дружнього ставлення до країни перебування флоту, почастішали заяви російських політиків із словами «конфронтація» та «війна». Так, екс-командуючий Чорноморським флотом адмірал Ігор Касатонов погрожує Україні тим, що якщо й надалі українська сторона не дозволятиме російським військовим робити те, що вони хочуть, а вимагатиме буквального виконання Генеральної угоди, то «в Севастополі проллється кров», що «буде небезпечно для місцевого населення», хоча насправді Україна домагається від ЧФ саме такого поводження з крилатими ракетами та військовою технікою, яке було б безпечним передусім для населення Севастополя та Криму, щоб, не дай Боже, не пролилася кров. Таким чином, на думку кримських аналітиків, Росія сама сприяє тому, щоб Україна все більше наполягала, по-перше, на дотриманні Генеральної угоди, по-друге, на виведенні Чорноморського флоту з Севастополя і Криму 2017 року.

Водночас українські політики заявляють, що питання про продовження базування Чорноморського флоту залежить, перш за все, від самої Росії. Так, у четвер на прес-конференції в Сімферополі співголова Ради інвесторів при Кабінеті Міністрів України Сергій Тигіпко, котрий оголосив про свій намір балотуватися на пост президента України, сказав: «Що стосується виведення військ, то це в першу чергу стосується самої Росії. Якщо ця пропозиція буде економічно й політично вигідна Україні, то Україна може погоджуватися з цим. Якщо це не буде економічно й політично вигідно, то 2017-го флот піде». При цьому Сергій Тигіпко додав, що на випадок виведення російського флоту українській владі буде необхідно розробити «сильну економічну програму» з розвитку Севастополя, на що знадобиться кілька років. Уже зараз, з початку 2009 року, в Севастополі було звільнено 1,3 тисячі осіб, що раніше працювали на підприємствах та у військових частинах Чорноморського флоту Російської Федерації, проблему з якими має вирішити Україна.

Зокрема, необхідно продумати механізм залучення інвестицій до міста, аби створити нові робочі місця і вирішити соціальні проблеми, які можуть виникнути у разі масового звільнення людей, зайнятих у структурах Чорноморського флоту. Ці заходи слід готувати вже зараз, а тому українська сторона має вже зараз знати наміри Росії. І ці питання підготовки до 2017 року повинні російською стороною вирішуватися спокійно, толерантно, з гідністю, з повагою до інтересів і прав української сторони, якщо, звісно, Росія є цивілізованою країною. Проте політики та військові Росії, російська дипломатія, на жаль, поки що не демонструють такого розуміння.

КОМЕНТАР

Сергій КУЛИК, директор Центру сприяння вивченню геополітичних проблем і євроатлантичного співробітництва Чорноморського регіону:

— Факт у тому, що інциденту як такого немає. На сайтах МЗС і України, і Росії немає офіційного повідомлення про висилку. В інтернеті гуляють якісь припущення, нібито його попросили поїхати. Звичайно, якщо це правда, то це буде черговим випадком для напруження відносин між Україною та Росією. Треба буде чекати на відповідну реакцію з боку Москви і висилку одного з наших дипломатів. Не більше того. Хоча власне це ситуація, якої ще немає. Я не можу судити про те, чи справлявся зі своїми обов’язками Володимир Лисенко, про це може судити його прямий начальник у Москві. Крім того, йому інкримінують в інтернеті причетність до інциденту в Севастополі з колоною бронетранспортерів, але він абсолютно не має стосунку до цього. Це прерогатива командуючого флотом. Тому ця ситуація виглядає досить надуманою, і мені важко сказати, що за цим стоїть. Після від’їзду Лисенка все буде так, як і до інциденту. Це не той фактор, який може серйозно змінити відношення між Україною та Російською Федерацією.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати