Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи повернуть сквер Небесної Сотні Києву?

Справа щодо місця пам’яті героїв Революції Гідності затягується. «Це — тактика представника попереднього власника»,— активістка
12 травня, 10:13
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Днями відбулось чергове засідання Господарського суду міста Києва щодо повернення у комунальну власність землі, де розташовується облаштований громадою сквер Небесної Сотні. Активісти очікували, що суддя Людмила Шкурдова, котра веде справу, нарешті винесе вирок. Однак судове засідання перенесли на 8 червня.

Нагадаємо, 2007 року команда київського міського голови Леоніда Черновецького віддала ТОВ «Укрінвестресурс» спочатку в оренду, а згодом у приватну власність частину Михайлівської площі та ділянку на вулиці Михайлівській, 24—26. Саме тут розташований сквер, і саме цю ділянку кілька разів перепродавали різним власникам. Наразі вона належить іноземній компанії «GPP Developers Ltd».

Торік договір між Київською міською державною адміністрацією та ТОВ «Укрінвестресурс» про оренду землі було розірвано, а Верховний суд України заборонив забудову ділянки, де розташовується пам’ятний сквер. Справу повернули на розгляд до господарського суду. На засіданні 26 квітня вперше за два роки судової тяганини з’явились представники КМДА, а суддя заборонила подальший перепродаж землі, наклавши на неї арешт. Активісти вважали це переломним моментом у справі, однак дива не трапилось.

«Це тактика представника попереднього власника щодо затягування процесу. Суддя відклала розгляд справи з двох основних причин: попросила прокуратуру і КМДА надати підтвердження того, що частина Михайлівської площі була рішенням Київради повернена у власність міста, а також попросила прокурора подумати над тим, щоб змінити позовні вимоги, враховуючи те, що частину переданої в 2007 році ділянки вже повернули у власність міста», — зазначила у соцмережах координаторка громадської організації «Місто-сад» та одна з засновників скверу Небесної Сотні Євгенія Кулеба.

До червневого засідання прокуратура та КМДА мають підготувати додаткові матеріали. А громадські активісти мобілізують свої ресурси. Так, на останнє засідання вони прийшли до суду з плакатами та горщиками квітів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати