Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи страшний нам вулкан

За прогнозами фахівців, хмари попелу з Ісландії до України не дійдуть
26 травня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Уже кілька днів країни Європи потерпають від наслідків виверження вулкану Грімсвотн в Ісландії. Хмари вулканічного попелу перешкоджають роботі аеропортів, через що деякі країни скасували авіарейси. Першою це зробила Ісландія. Нагадаємо, 21 травня тут розпочалося найпотужніше за останні 100 років виверження вулкану. З огляду на це країна закрила повітряний простір у радіусі 220 кілометрів від Грімсвотна. Потім було перекрито авіасполучення з Шотландією, Англією та аеропортами Північної Ірландії. Як повідомляє «Радіо «Свобода», учора ситуація в Об’єднаному Королівстві покращилася, небо очистилось, аеропорти відновили свою роботу. Але британські синоптики попереджають, що хмара попелу може повернутися на цю територію наприкінці тижня. І додають, що така ж загроза з’явилася й над країнами Північної Європи. Уже нині один за одним скасовуються авіарейси в Німеччині, залишається питанням, чи зможуть працювати в нормальному режимі аеропорти Латвії.

До України від Прибалтики не так уже й далеко. Чи дійдуть хмари вулканічного попелу і до нас? Синоптики Українського гідрометеорологічного центру запевняють, що Україні це не загрожує. «Ця хмара поки що загрожує щонайбільше Великій Британії. Подальшого поширення поки що очікувати не варто. Тобто найближчим часом, гадаю, мінімум днів десять, жодних особливих ускладнень на території України не виникне. Потрібно пам’ятати випадок із вулканічним попелом попереднього вулкана в Ісландії. Зрозуміло, що ускладнення можуть виникнути в інших країнах, і це позначатиметься на авіаційному русі в Україні», — зазначив директор Укргідрометцентру Микола КУЛЬБІДА в коментарі Інтерфаксу.

Точні прогнози, чи дійде до нас хмара попелу, можуть зробити фахівці Українського науково-дослідного інституту екологічних проблем у Харкові. Як з’ясував «День», щоб зробити такі розрахунки, інститут має отримати офіційне розпорядження від Міністерства екології та природних ресурсів. Але відомство такого запиту не надсилало.

— Ми робимо розрахунки розсіювання, транскордонних перенесень за умови, що у нас є вихідні дані. Але їх у нас немає, — додає керівник напрямку охорони атмосферного повітря УНДІ екологічних проблем Тимофій ЖУКОВСЬКИЙ.— 1969 року Україна підписали протокол про транскордонне забруднення атмосферного повітря, який підписали понад сто країн світу. Згідно з ним країни можуть робити одна одній зауваження, якщо є пожежі на їхніх територіях, а хмари диму переносяться на далекі відстані. Якщо частинки дрібнодисперсні, вони можуть переноситися на відстань у декілька тисяч кілометрів. Щодо Ісландії, то якщо роза вітрів спрямована в бік України, а факел, як передали по телебаченню, міститься на висоті 50 кілометрів, то хмари попелу можуть дійти до нас через тиждень, але за умови напрямку вітру в бік України. Якщо роза вітрів дме у північно-західному напрямі, до нас не дійде, потрапить в Австралію чи Америку. За останніми даними, роза вітрів спрямована в північно-східному напрямі, тому хмари попелу можуть поширитися в Норвегії, Фінляндії, Данії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати