Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи зіпсує криза літо-2009?

Крим живе новим курортним сезоном
21 січня, 00:00

Алуштинська курортна асоціація «Злагода» прогнозує на 2009 рік кризу в курортній сфері регіону у зв’язку з економічними проблемами в державі, — повідомив журналістам голова правління асоціації і ЗАТ «Санаторій «Київ» Юрій Печурін. «Поки ще ми тримаємося. Наша здравниця, що кілька років поспіль тісно працює з профспілками та Фондом соціального страхування, ще у відносно стійкому становищі. Але вже зараз можна сказати, що рік буде важким. І один, і другий наші партнери взяли путівок на 50—60% менше, ніж у попередні роки, та й то лише на перший квартал», — зазначив Юрій Печурін. Голова асоціації вважає, що газовий конфлікт між Україною та Росією, а також політична криза в парламенті країни негативно позначаться на курортному сезоні-2009. «Якщо врахувати, що попередній рік, оголошений Президентом роком курортів, успішно провалений, майбутнє бачиться без оптимізму», — вважає Юрій Печурін.

Нинішнього року відпочинок на кримських курортах буде значно дешевшим, ніж на європейських, російських або турецьких. Таке припущення зробив директор інформаційно-маркетингової фірми «Курорти Криму» Олександр Бурдонов днями в Ялті. Незважаючи на зростання плати за розміщення в здравницях автономії, у порівнянні з основними конкурентами (російськими, турецькими та європейськими курортами), відпочинок у Криму все ж буде набагато дешевшим. На думку експерта, це зумовлене співвідношенням національної валюти й долара, переважно з якими туристи приїжджають до Криму. «Порівняно з Сочі кримські ціни сезону-2009 у доларовому еквіваленті вже знизилися на 30% за рахунок різниці падіння курсу національної валюти відносно долара. У зв’язку з цим кримський відпочинок на сезон 2009 року може виявитися вдвічі дешевшим в доларовому еквіваленті. У цьому випадку фінансова криза, таким чином, особливо спрацьовує на курортній галузі», — зауважив Олександр Бурдонов.

У зв’язку з економічною кризою для порятунку курортно-туристичної галузі автономії необхідні комплексні антикризові заходи, — зазначила виконавчий директор Кримської асоціації туристичних агентств (КАТА) Марина Береснєва на засіданні круглого столу WorkShop «Сезони Криму-2009» в Ялті. За її словами, з метою якісної підготовки та проведення курортного сезону необхідно налагодити більш тісну й предметну взаємодію між Міністерством курортів і туризму АРК і курортно-туристичними асоціаціями автономії. Для Криму дуже важливо не втратити туристів із Росії. Для цього необхідно активніше брати участь у міжнародних російських туристичних ярмарках, а також необхідно звільнити від сплати ПДВ за надання екскурсійних послуг юридичних осіб, що, у свою чергу, на думку фахівців, спричинить не лише здешевлення цих послуг, але й забезпечить додатковою роботою автотранспортні підприємства та музеї.

Щоб уникнути падіння популярності галузі курортів 2009 року Кримська асоціація туристичних агентств пропонує створити міжвідомчу раду з курортів і туризму. До цієї ради повинні ввійти керівники найвпливовіших кримських курортно-туристичних асоціацій та представники суміжних галузей. Завданням такого органу стане створення заснованого на членських внесках стабілізаційного фонду консолідованої реклами курортів автономії. При раді планується створити також комітет із моніторингу ефективності консолідованої реклами кримських курортів, комітет з ярмаркової діяльності в Росії, регіональне курортне PR-агентство, комітет з інтернет-технологій, комісію з контролю витрат коштів стабілізаційного фонду.

КАТА також збирається домагатися внесення змін до Закону України «Про туризм». У визначенні «туристичні оператори», заявляє Марина Береснєва, належить виключити фразу про те, що вони мають право займатися виключно організацією, забезпеченням і створенням туристичного продукту. Замість цього потрібно надати туроператорам право так само, як турагентствам, згідно з Законом «Про підприємництво», займатися будь-якими видами діяльності, не забороненими Законом України, — пропонує Марина Береснєва.

Представники курортно-туристичної галузі звернулися до кримської влади з проханням у зв’язку з економічною кризою надати підтримку в майбутньому курортному сезоні. Зокрема, в зверненні, підписаному основними туристичними організаціями та інституціями Криму, зазначено, що в умовах кризи представники курортно-туристичної громадськості вважають доцільним збільшити рекламний бюджет Міністерства курортів і туризму АРК, а виконання рекламного бюджету здійснювати при активному залученні представників туристичної галузі.

У своєму зверненні представники галузі просять на вакантне місце міністра курортів і туризму АРК призначити справжнього професіонала, а також ініціювати зміни до податкового законодавства й надати пільгові державні кредити об’єктам розміщення для підготовки до курортного сезону.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати