Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Державний прапор над українською церквою

На Вінниччині парафія ПЦУ запустила патріотичний флешмоб
14 серпня, 09:32

Установлювати державний прапор на храмах Православної Церкви України — з такою ініціативою виступила релігійна громада Свято-Миколаївського храму Православної церкви України в селі Пеньківка Літинського району Вінницької області. Саме цей храм, попри рішення релігійної громади, продовжують використовувати прибічники Московського патріархату. А понад пів тисячі парафіян із січня поточного року моляться на церковному подвір’ї. Люди вирішили, якщо в храм їх не впускають, то встановлять біля своєї церкви український прапор і запросять долучитися до цієї акції усі церкви ПЦУ. Для цього релігійна громада спеціально записала відеоролик про свій флешмоб і розмістила його в соціальних мережах.

Прес-секретар Вінницько-Барської єпархії ПЦУ ієромонах СОФРОНІЙ (Чуприна) розповідає, що вперше український прапор над їхньою церквою замайорів у день свята Різдва святителя Миколая, що відзначається 11 серпня. Після звершення Божественної Літургії відбулося вінчання наречених. Потім усі прихожани зібралися на подвір’ї. До флагштоку прапор несли найменші парафіяни — діти, одягнені в святкові вишиванки. Отець Софроній прочитав молитву на освячення прапора, після чого член релігійної громади, ветеран АТО, під спів духовного гімну України «Боже великий єдиний» підняв прапор на флагшток.

«Ми, релігійна громада Свято-Миколаївського храму села Пеньківка за прикладом Свято-Преображенського собору міста Вінниці встановили на території свого храму державний прапор України. Традиція встановлювати державні прапори біля храмів існує в багатьох православних країнах, а зараз і наша релігійна громада долучається до неї. Цим ми свідчимо, що ми є Православна Церква України, автокефальна, незалежна, яка вчить людей любити Бога, своїх ближніх та земну Батьківщину, Україну. І передаємо цей флешмоб наступним громадам Православної Церкви України», — зазначив отець Софроній.

Нагадаємо, 25 липня державний прапор України разом із єпархіальним були підняті у Вінниці на території Свято-Преображенського кафедрального собору Вінницько-Барської єпархії ПЦУ. В єпархії тоді зазначили, що така акція не є політичною, позаяк для православної церкви багатьох країн встановлення державних прапорів на церковній території або безпосередньо на церкві є доволі поширеною практикою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати