Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Добровiльно — 5%

19 липня, 00:00

Таку сумну статистику навів, спілкуючись з журналістами, міністр юстиції Олександр Лавринович. Незважаючи на тенденцію до збільшення загальної кількості рішень, які виконуються примусово, кількість звернень із скаргами народних депутатів і громадян про несвоєчасне здійснення судових вердиктів зменшилась на 17,5%. На сьогоднішній день можна констатувати виконання майже половини судових рішень (близько 2,5 млн.).

Саме з метою поліпшення умов роботи держвиконавців уже рік триває процес реформування Державної виконавчої служби. За словами Олександра Лавриновича, в останній тиждень роботи III сесії депутатами ухвалено законопроекти, що надають можливість набагато ефективніше і швидше забезпечувати виконання рішень суду та суттєво змінити сам процес. Один з трьох законів уже підписаний Президентом і стосується зміни статті 62 Закону «Про банки та банківську діяльність». Тепер державний виконавець може отримувати необхідну інформацію з усіх банківських установ. На черзі Закони «Про Державну виконавчу службу» та «Про виконавчі впровадження».

З моменту набуття чинності цих законів держвиконавці отримують право перебувати у житлових приміщеннях та на земельних ділянках на правах працівників правоохоронних органів. Надзвичайно важливим нововведенням, на думку міністра юстиції, є система контролю за діями державного виконавця, яка має перешкоджати зловживанням у цій сфері. Такий моніторинг мають право проводити департамент Міністерства юстиції та обласні управління.

Рішення, що стосуються стягнення коштів з органів державної влади, виконуватимуться спеціальним підрозділом при міністерстві. До його компетенції належать також ті виконання, де сума боргу перевищує 10 млн. гривень. Виконання ж щодо сум від 5 до 10 млн. будуть забезпечуватись виключно обласними управліннями юстиції під контролем департаменту міністерства. Крім того, як повідомив міністр, судові рішення щодо підприємств, які оголосили себе банкрутами, передаватимуться ліквідаційній комісії. Таким чином, уникнути стягнення у разі банкрутства підприємству, принаймні на законодавчому рівні, не вдасться.

Перераховані кроки направлені передусім на вдосконалення процедури примусового виконання, але, як зазначив Олександр Лавринович, цим не вирішити проблему дуже малої кількості судових рішень, які виконуються добровільно. Незважаючи на збільшення штату держвиконавців, на окремого працівника міністерства кожен місяць припадає близько 176 судових виконань. Задля поліпшення ситуації вдвічі підвищується сума виконавчого збору, а боржник, до якого застосовуватиметься примус, зобов’язаний сплатити 10% від загальної суми боргу. Водночас міністр юстиції нагадав і про відповідальність, передбачену нормами Кримінального кодексу.

Що ж стосується перевірки Мін’юстом політичних партій щодо дотримання вимог законодавства, то, відповідаючи на питання журналістів, чи не вплинуть темпи зменшення кількості партій на стан партійної системи України, міністр із усмішкою сказав: «Я сподіваюсь, ніхто не відчув, що припинила своє існування Прогресивна автомобільна партія України?» І додав, що зникають умовно існуючі партії, які взагалі не впливають на політичні процеси і події.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати