Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Донецьк: превентивні акції

23 березня, 00:00

«Лук’янченка — геть. На нари за донецькі злочини!» Таким є одне з гасел донецької обласної організації «Громадський контроль», яка днями провела пікетування донецької міської ради. Іншими лозунгами, якими користувалося близько 50 пікетників, були: «Безконтрольна влада — подальше зубожіння народу», «Лук’янченко — руки геть від наших дворів», «Лук’янченко — земля Донецька не твоя власність», «Депутати — руки геть від землі Ботанічного саду».

Масовий протест пов’язаний, передусім, із можливим підвищенням тарифів на послуги ЖКГ. За словами голови обласного осередку «Громадського контролю» Олександра Іващенка, організатори пікету намагалися попередити передбачуване зростання цін у Донецьку та області. Подібні пікети пройшли ще в п’яти містах Донецького регіону, зокрема, в Артемівську, Шахтарську, Ясинуватій. А в містах Маріуполь, Дзержинськ та Єнакієве проводяться круглі столи за участі комунальників та міської влади. Втім, як розповів сам О. Іващенко, рішення про підвищення тарифів ще немає, але відповідні служби вже підготували і розробили такі пропозиції.

Зараз «Громадський контроль» вимагає створення громадських комісій при міських та районних адміністраціях, які б розглядали питання ЖКГ і землевідведення. О. Іващенко також вважає, що прикладом для міських та районних адміністрацій має стати робота громадської ради, створеної за участі Донецької облдержадміністрації. До неї на паритетних засадах увійшли представники громадських організацій і начальники різних управлінь ЖКГ. За словами О. Іващенка, ця рада «тепер робить ревізію житлово-комунального господарства по області, виноситиме рішення про доцільність або недоцільність підвищення тарифів, там можна вже в робочому порядку доносити свою позицію і напрацьовувати інші законодавчі ініціативи».

Однак питання ЖКГ — не єдина причина, з якої «Громадський контроль» вивів людей до міськради. У Донецьку, за словами голови організації, є й інше актуальне питання — земельне. «Земля абсолютно келійно роздається. Це питання «на контролі мера» — ані більше, ані менше. Фактично ми стверджуємо, що земля роздається не за законом, а за наближеністю і за фінансовими можливостями, без урахування інтересів людей і територіальної громади», — заявив він. У зв’язку з цим організація запропонувала конкретні механізми роботи для недопущення подальших конфліктних ситуацій і вирішення цих проблем. Одним із них може служити створення постійної робочої комісії з земельних питань і скасування низки незаконних актів.

Утім, за словами начальника міського управління з питань зв’язків з громадськістю Максима Ровінського, в місті вже існує архітектурна комісія, яка приймає первинне рішення щодо земельних питань: «До цієї комісії входять фахівці, депутати, вже обрані народом. Вона засідає щочетверга і розглядає всі питання, які стосуються землі. І на її засідання може потрапити кожен». Що ж до питань ЖКГ, то міськрада, за словами М. Ровінського, чекає від «Громадського контролю» конкретних письмових пропозицій, на підставі яких можна буде приймати будь-які рішення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати