Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Франківці на тлі моря

У Севастополі з великим успіхом пройшли гастролі киян
03 липня, 00:00
СЦЕНА З ВИСТАВИ «ВІВАТ, КОРОЛЕВО!». ЛЮДМИЛА СМОРОДІНА СТАЛА ОДНІЄЮ З НАЙПОПУЛЯРНІШИХ ПЕРСОН СЕВАСТОПОЛЬСЬКИХ ЗМІ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Як правило, театральні сезони завершуються з настанням літніх відпусток, але зовсім інакше буває в південних містах, куди публіка приїжджає на відпочинок. У Севастополі, наприклад, театральне життя в літні місяці стає дуже «спекотним». Театри (а їх тут чотири, включаючи ТЮГ) не лише працюють самі, але й запрошують гостей. Цього року севастопольцям подарували 14 незабутніх вечорів актори Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка.

Вистави відбувалися в Театрі ім. Луначарського на Приморському бульварі. Франківці презентували шість постановок, у яких взяла участь, практично, вся трупа. Гастролі відкрилися національною класикою — «Мартином Борулею» Карпенка-Карого, легендарною п’єсою, в якій блискуче грав знаменитий Гнат Юра, а нині публіка побачила нову інтерпретацію в постановці Петра Ільченка. Цю виставу дуже тепло прийняли глядачі. Актори завжди відчувають настрій зали. Володимирові Коляді (Мартин Боруля), Євгенові Шаху (Омелько), Зінаїді Цесаренко (Палашка) не довелося «працювати в порожнечу»...

Не залишила байдужими севастопольців Людмила Смородіна в ролі двох королев (Марії Стюарт та Єлизавети I), оточена гідним почтом партнерів — Володимиром Нечипоренком, Олександром Задніпровським, Василем Баші, Олексієм Пєтуховим, іншими франківцями — у історичній драмі «Віват, королево!». Акторка тричі збирала щедрий урожай квітів, оплесків і криків: «Браво!». Людмила Смородіна стала однією з найпопулярніших персон місцевих ЗМІ, поступаючись лише своєму колезі, художньому керівникові Театру ім. І. Франка Богданові Ступці, який завжди з’являвся в оточенні екзальтованих шанувальниць, які задихаються від компліментів.

Буде несправедливо промовчати про молоду частину нинішньої франківської трупи. Дві привезені молодіжні вистави виявилися гідними уваги. Це мюзикл «Ех, мушкетери, мушкетери...» за оригінальною п’єсою поета Євгена Євтушенка, і, звичайно, «Ромео і Джульєтта». Лаконічне, глибоке символічне сценографічне вирішення шекспірівської вистави (сценографія та режисура Валентина Козьменка- Делінде), стильні костюми стали належною «оправою» акторським працям Дмитра Чернова, Олександра Печериці, Олександра Форманчука, які грають своїх юних персонажів із азартом і привабливою наївністю, притаманною молодому віку.

А яка добра Джульєтта у виконанні Анжеліки Савченко! Її безперечний талант, зовнішні дані, добра акторська школа обіцяють молодій акторці блискуче майбутнє. Тим більше, що Савченко працює в багатому традиціями прославленому колективі.

Величезний успіх випав на долю зоряної пари — Наталії Сумської та Анатолія Хостікоєва. Столичні актори часто й не підозрюють, що найгарячіші шанувальники чекають на них у провінції. «Кін IV» із Хостікоєвим і Сумською театр привозить до Севастополя вдруге, й знову вистава пройшла з аншлагом. У шанувальників з’явилася ще одна можливість бачити своїх кумирів.

З часу минулих, 2005 року гастролей, серця місцевих театралів підкорив Остап Ступка, якого глядачі тоді побачили в «Едіпі» та «Ревізорі». І були раді новій зустрічі: нині в образі Меркуціо в «Ромео і Джульєтті».

Знаменитий польський режисер Кшиштоф Зануссі, який щойно випустив прем’єру «Маленькі родинні злочини», в цій постановці апелював не до розуму, а до сердець глядачів. Театральне дослідження про родинні взаємини двох неабияких особистостей, зігране на півтонах, напівобманах, недомовках, непорозуміннях Іриною Дорошенко та Олексієм Богдановичем, буквально приголомшило глядачів...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати