Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Iсторична безпам’ятність обходиться дорого»

На Дніпропетровщині за допомогою нових технологій шукатимуть поховання жертв Голодомору
21 грудня, 18:56

Про це на сторінці «Музей спротиву Голодомору» в соцмережі «Фейсбук» повідомила його директор Лілія Богачева. Співробітники музею збираються для пошуків поховань використовувати дрони та мультиспектральні камери. З цією метою уклали договір з ОО «Гуманітарній рух», який надасть камеру та здійснить пошукові роботи. «Першого грудня ми підписали угоду про науково-технічну співпрацю з ОО «Гуманітарній рух». Тому ми офіційно запускаємо наш музейний проект «У пошуках втрачених поколінь». Щасливої дороги, колеги!» Ще Лідія Богачева повідомила, що мультиспектральну камеру вже доправили до Дніпра. Її отримали завдяки Програмі розвитку ООН (ПРООН) і коштам, наданим урядом Королівства Нідерланди. «Ми вдячні Його Величності Віллему-Александру — королю Нідерландів і Марку Рютте, прем’єр-міністрові Королівства, за надану можливість використовувати сучасні технології для відродження української історичної спадщини. І маємо надію, що доживемо до того часу, коли українці й уряд України зможуть і захочуть самостійно фінансувати розвиток науки та впровадження нових технологій у наукову галузь. І пригадають, що історична безпам’ятність дуже дорого обходиться», — зауважила Лілія Богачова.

Мультиспектральні камери на дронах широко використовуються в сільському господарстві для аналізу стану посівів і ґрунтів. Останнім часом їх стали застосовувати і в археології. Вважається, що поховання, які знаходяться під землею, впливають на структуру та склад ґрунтів, а, отже, і на рослинність, що знаходиться на поверхні. При фільмуванні формуються одночасно декілька зображень у різних зонах спектру електромагнітного випромінювання. Після цього проводиться аналіз даних.

Варто зауважити, що «Музей спротиву Голодомору», який очолює Лілія Богачева, був заснований у Дніпрі торік. Ініціатива щодо його створення була підтримана на засіданні Громадської ради при Дніпровській міськраді. На загальному обговоренні новий музей було вирішено назвати Музеєм опору Голодомору, оскільки Дніпропетровщина була одним із центрів повстанського руху напередодні та в роки Голодомору. В червні 2020 року Національний музей Голодомору-геноциду в Києві підписав меморандум про співпрацю з Музеєм опору Голодомору в Дніпрі. Національний музей надаватиме інформацію про причини, хід і наслідки Голодомору, архівні матеріали для створення експозиції Музею спротиву Голодомору. Експерти Музею Голодомору консультуватимуть співробітників музею в Дніпрі, а також нададуть допомогу в пошуках експертів, свідків, краєзнавців, підбором світлин і документів для здійснення виставкових, інформаційних і освітніх заходів. Музей опору Голодомору також звернувся до мешканців Дніпропетровської області із закликом допомогти в пошуку експонатів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати