Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Iз чотирьох могильників два були розкопані»

На Вінниччині орудують «чорні копачі»
13 грудня, 12:13

Під час інвентаризації археологічних пам’яток співробітники Вінницького обласного краєзнавчого музею виявили факт пошкодження пам’ятки археології. Два могильники з курганної групи, що розташовані поблизу села Бирлівка Бершадського району, були нахабно розриті із застосуванням техніки. Чи знайшли мародери цінні артефакти, наразі невідомо, каже завідувачка сектору археології Вінницького обласного краєзнавчого музею Ольга ГРАБОВСЬКА. Ні кераміки, ні кісток на місці виявлено не було. За фактом кримінального злочину археологи уже готують подання до правоохоронних органів. А тим часом моніторять інтернет-аукціони, щоб хоча б побачити втрачені артефакти.

«На Вінниччині на державному обліку нині перебуває 602 кургани, але насправді їх набагато більше, бо значна частина з них не виявлена і не запаспортизована. Якщо подивитися на мапи столітньої давнини, то там, де зараз ми бачимо сім могильників, сто років тому було 11 і більше, тобто деякі з них розорені або перестали бути помітними через вплив часу, — розповідає Ольга Грабовська. — Кургани на теренах області грабують не перший раз і не перший рік. Це непоодинокі випадки...

Пошкоджена курганна група перебуває під захистом держави. Її виявив ще 1959 року доцент Вінницького педінституту Павло Хавлюк. Сьогодні там простежується чотири кургани, хоча, можливо, є й більше. Цього року ми отримали замовлення на виготовлення нової облікової документації на ці пам’ятки. А тому наприкінці вересня на місце виїздила група археологів із нашого музею разом із завідувачем сектору охорони культурної спадщини області Михайлом Потупчиком. Тоді спеціалісти обстежували два кургани на відстані 2,2 кілометра від Бирлівки. Через те, що курганний могильник був розташований на кукурудзяному полі, обміри та фотофіксацію вирішили відкласти на пізніше. На місце пам’ятки повернулися 7 грудня — із чотирьох могильників два виявились розкопаними.

На одному — викопано кілька шурфів розміром 1х2 м і завглибшки трохи більше ніж метр. Інший курган копався з використанням техніки, на ньому вирито семиметрову траншею і розкоп 2х4 м, завглибшки близько 4,5 м. У розкопах, відвалах і навколо курганів залишків кістяків чи археологічних знахідок виявлено не було — лише порожні пластикові пляшки і недопалки, залишені мародерами. Судячи з того, що відвал лежав поверх снігу, це сталося зовсім нещодавно. Буквально минулого тижня.

За моїми спостереженнями, на місці працювали точно не менше, ніж десяток людей, адже утворилася величезна яма. Користувалися спеціальним обладнанням (не просто металошукачами) і технікою. Сказати про те, що місцеві жителі їх не помітили, не виходить, бо, коли ми виїхали на поле, вони підходили і запитували: «Що тут робиться?». Люди не могли не помітити екскаватор та чоловіків, які руйнували пам’ятку археології. Але збирати свідчення і з’ясовувати обставини повинні правоохоронні органи. Ми вже підготували заяву до поліції за фактом вчинення кримінального правопорушення відповідно до статті 298 ККУ, а це умисне нищення, руйнування чи псування пам’яток історії або культури. Такі дії караються штрафом до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років».

Як писав «День» (№ 222 від 6 грудня ц. р.), «чорні копачі» грабують кургани і на Хмельниччині. Упродовж листопада поточного року невідомі розрили і зруйнували два стародавніх поховання — один поблизу Меджибожа, що в Летичівському районі, другий — у Ярмолинському районі. Обидва датовані періодами до нашої ери.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати