Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Корона...» для «Книжкового Арсеналу»

Міжнародний фестиваль підтвердив — ми не боїмося складних розмов і розумних текстів
04 червня, 18:46
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Близько 200 українських письменників і 100 гостей з 31 країн світу — VІII Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал» цього року був традиційно багатообіцяючим. Сотні дискусій на гострі теми з різних сфер — про політику, освіту, філософію, історію. Тож навіть якщо йти туди без спеціального плану, інтелектуальні пригоди самі тебе знайдуть.

Цього року кураторська команда обрала темою «Проект майбутнього». «Майбутнього ще не існує, є лише наші прогнози й уявні проекти. Майбутнє вабить своєю невідомістю й водночас ніяк не надається до пізнання: ми зазвичай надто пізно розуміємо, що певна тенденція стає визначальною ознакою часу і що завтра саме її координатами описуватимуть нинішню реальність. Майбутнє — це вічна надія, ми шукаємо в ній розради від травм і страждань. Але це також і жага нових викликів», — цитують на сайті «Мистецького Арсеналу» Віру БАЛДИНЮК, кураторку фокус-теми фестивалю.

Програмувати майбутнє допомагає знання минулого. Навіть не стільки знання історичних подій і дат, скільки осмислення того, що і чому трапилось. По суті, цьому був присвячений традиційний стенд «Дня» з газетами, глянцями і книжками нашої Бібліотеки. Хітом стала новинка «Корона, або Спадщина Королівства Руського», яка нещодавно вийшла у третьому виданні. «Часто на уроках, щоб зацікавити, замотивувати дітей, я розповідаю факти з книг Бібліотеки «Дня». Усі сидять — роти відкривають. Саме тому Бібліотека газети «День» — це мої настільні книги, те, чим я ділюся. І те, ким я є, — це все завдяки вашій газеті, завдяки ній я росту», — розповідав один із відвідувачів нашого стенду, учитель історії пан Віталій.  Цікава деталь: цього року свої книжки на фестивалі представили міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко, мер Києва Віталій Кличко. Зміст цих книжок ще проаналізують, скоріше за все, знайдуть приводи для тролінгу, можливо, якісь хороші думки. Але, так чи інакше, якщо можновладці вдаються до такого способу розмови з аудиторією, значить, вважають книжки важливими (якби ще Український інститут книги на ноги поставили...).

Ну, а найкрасивіший штрих з «Книжкового Арсеналу» — знов великі черги на вході. Зараз люди продовжують ділитися у соцмережах світлинами книжок, які купили на фестивалі. Можна сказати, свято триватиме, поки усі ці видання читатимуть та обговорюватимуть. І приємно, що серед них також — і книжки нашої Бібліотеки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати