Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

25 січня, 00:00

Україна пропонує ПАРЄ засудити Голодомор

Народні депутати, які представляють Верховну Раду України на сесії Парламентської асамблеї ради Європи, пропонують засудити Голодомор 30-х років як один із злочинів комуністичних режимів. Відповідна поправка до проекту резолюції ПАРЄ вже підготовлена. Питання про засудження злочинів комуністичних режимів сесія ПАРЄ планує обговорити сьогодні. «Українська делегація запропонувала, зараз шукаємо кого-небудь іще з інших делегацій, щоб це не виглядало лише українським питанням», — повідомила представник української делегації народний депутат із фракції «Наша Україна» Ксенія Ляпіна. За її словами, в запропонованому проекті резолюції сформульовано ряд злочинів комуністичних режимів, в тому числі й Голодомор, однак немає спеціальної згадки про Голодомор в Україні. Поправкою, зокрема запропоновано доповнити рекомендації Комітету міністрів Ради Європи положенням закликати країни-члени визнати Голодомор в Україні геноцидом проти українського народу. Президент Віктор Ющенко раніше закликав лідерів країн світу визнати Голодомор в Україні актом геноциду українців. У листопаді 2005 року сейм Литви, а в січні 2006 року — парламент Грузії визнали Голодомор в Україні 1932— 1933 років геноцидом проти українського народу.

Населення Луганської області поменшало на два райони

За підсумками 2005 року населення Луганщини скоротилося більше, ніж у будь-якому іншому регіоні України. I, хоча демографічна ситуація в обласному центрі залишається стабільною, тут навіть збільшилася народжуваність на 1,5 % у порівнянні з позаминулим роком, її показники в провінції переважно негативні. Чисельність жителів там неухильно зменшується — природний приріст населення залишається негативним ось уже шостий рік. Статистика свідчить, що минулого року Луганська область не долічилася двох районів — Марковського і Меловського, де проживали близько 30 тисяч осіб. Саме на стільки зменшилося населення найбільш східного регіону, повідомляє Юрій НОЖЕНКО , Луганськ.

«Плодами праці і діянь»...

У суботу у виставковому залі Свято-Успенського собору Києво-Печерської лаври відбулася презентація фотоальбому «Предстоятель», присвяченого Блаженнішому Митрополиту Володимиру й приуроченого до 70-річного ювілею Предстоятеля Української Православної Церкви. За словами керівника інформаційно-просвітницького центру Києво- Печерської лаври ієромонаха Лонгіна (Чернухи), у цій книзі відображене сучасне життя УПЦ. На фотографіях альбому (головний редактор — кандидат Богослов’я, диякон Олександр Драбинко, редактор — настоятелька одеського Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря ігуменя Серафима) зафіксовано візити Блаженнішого Митрополита Володимира в різні єпархії, монастирі, його зустрічі з видатними людьми, різні знаменні події з життя Православної Церкви. Крім фотографій, в книгу увійшли також поетичні рядки Блаженнішого й коментарі. Слова одного з віршів — «славимось не тим, що ми квітучі, а плодами праці і діянь» — можуть стосуватися й життєвого шляху самого Владики. Окрім фотоальбому, також було представлено три томи праць Блаженнішого Митрополита Володимира — VIII, IX і X. За словами ієромонаха Лонгіна, один із них є збірником проповідей Предстоятеля УПЦ. В інший увійшли його відповіді на запитання, пов’язані з духовним життям, місією Православної Церкви в сучасному світі: в основному це те, що було сказано з екрана телевізора, а також друкувалося на сторінках православних газет й інтернет-видань. А ще один із томів — це біографічне оповідання про Предстоятельське служіння Блаженнішого на кафедрі Київської Митрополії, доповнене його міркуваннями й роздумами. На думку ієромонаха Лонгіна, ці книги будуть цікаві священнослужителям, мирянам, а також тим, хто хотів би познайомитися з культурою та життям Православної Церкви в сучасній Україні. Підготував Михайло МАЗУРIН , «День».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати