Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / УКРАЇНА

17 липня, 00:00

Причина катастрофи Як-42 — перевтома

Причиною катастрофи українського Як-42, що розбився 26 травня під час посадки в аеропорту Трабзона (Туреччина), внаслідок якої загинули 62 іспанських солдати та 13 членів екіпажу, стала перевтома пілотів. Такими є дані попереднього звіту слідчої комісії, оприлюднені в Іспанії, повідомляє українська служба «Німецької хвилі» з Мадрида. Як зазначено у звіті комісії, в момент катастрофи в турецькому місті Трабзон літак Як-42, який належав компанії «Українські середземноморські авіалінії» (UMAir), знаходився у повітрі вже 28 годин і пролетів 13 тис. км. Хоч авіалайнером керували два льотних екіпажі, вони, очевидно, були повністю виснажені. Принаймні, жодних технічних недоліків у літака й на аеродромі встановлено не було. Погодні умови також не могли спричинити аварію. Крім того, із двох «чорних ящиків», які записували переговори в кабіні пілотів, працював тільки один. Як повідомлялося, Як-42, який потерпів катастрофу 26 травня, виконував політ маршрутом Кабул (Афганістан) — Бішкек (Киргизія) — Трабзон (Туреччина) — Сарагоса (Іспанія). На борту перебували 75 осіб, в тому числі 62 іспанських військових — 41 військовослужбовець сухопутних сил Іспанії та 21 військовослужбовець ВПС Іспанії, а також 13 членів екіпажу, із них — 1 громадянин Білорусі. Усі вони загинули.

У Донецьку зростає виробництво, заробітна платня і… борги

Приріст промислового виробництва в Донецьку за перше півріччя нинішнього року становив 23,1%. Підприємствами міста за цей період випущено продукції на суму 4,305 млрд. грн. Про це повідомив донецький міський голова Олександр Лук’янченко. За його словами, прибуткову частину бюджету обласного центру виконано на 105,7%, додаткові надходження становили 14,3 млн. грн. При цьому середня заробітна платня, в порівнянні з груднем 2002 року, в Донецьку зросла на 82 грн. і становила 523 грн. «Однак такі показники не поліпшили стану розрахунків за житлово-комунальні послуги», — зазначив Олександр Лук’янчеко. Заборгованість щодо сплати за газопостачання становить 27 млн. грн., теплопостачання — 182 млн. грн., 38 млн. грн. становлять борги із квартплати. Сергій КУЗІН, Донецьк.

У Криму створюється система екологічного менеджменту

Впровадження стандартів екологічного менеджменту ISО 14001допоможе підприємствам Криму конкурувати з європейськими виробниками після вступу України до Світової організації торгівлі 2004 року. Про це говорилося на семінарі «Розробка і представлення стандартів екологічного менеджменту (СЕМ) в Україні», який організували в Сімферополі експерти програми TACIS за підтримки Кримського державного центру стандартизації, метрології та сертифікації, передає Кримська агенція новин. Екологічна безпека в цей час є частиною національної безпеки кожної країни, зокрема й України. Тому семінар у Сімферополі (як і попередні в десяти містах країни) покликаний запровадити на підприємствах автономії ефективну практику управління охороною навколишнього середовища в рамках проекту TACIS, повідомила начальник відділу розвитку КДЦСМС Ганна Петрова. Організатори проекту відібрали 8 підприємств різних галузей промисловості для впровадження СЕМ, цим займатимуться провідні фахівці наукових установ і профільних урядових комітетів. До жовтня у Києві та Харкові почнуть діяти регіональні центри програми впровадження екологічних стандартів, повідомив експерт TACIS Сергій Скоков. У нинішньому семінарі брали участь представники Рескомітетів з водного господарства та охорони природи, Мінархітектури, Феодосійського підприємства із забезпечення нафтопродуктами, заводів «Фіолент», «Сімферопольсільмаш» та інших. Микита КАСЬЯНЕНКО, Сімферополь.

Депутати Рівнеради — найкращі у звітах

За результатами двомісячного моніторингу проведення публічних звітів депутатами Рівненської міської ради перед своїми виборцями, який проводила Рівненська обласна громадська організація «Комітет виборців України», керівник програм розвитку місцевого самоврядування Сергій Пінчук стверджує, що нинішній склад депутатського корпусу — найкращий. За його словами, з 53 депутатів, обраних до складу Рівнеради, прозвітували перед своїми виборцями 43, тобто 80 відсотків кількісного складу — у чотири рази більше за моніторингову цифру звітності депутатів минулого скликання, яка становила 21 відсоток. Щодо решти 10 обранців, команда КВУ не може стверджувати напевне, чи відбулися їхні звіти, оскільки вони не розмістили оголошень про час і місце проведення зустрічей з виборцями у газетах чи на радіо. Втім, як говорить Сергій Пінчук, місто Рівне за всю історію місцевого самоврядування ще не мало прецедентів, коли майже всі депутати міської ради відзвітувалися перед виборцями. Більше того, подібних прецедентів не було і в жодному з інших обласних центрів України. Сергій СТЕПАНИШИН, Рівне.

Фотохудожника не пустили до Парижа

Відомому фотохудожникові з Краматорська (Донецька область) Андрію Ковалевському відмовили в поїздці до Парижа. Ковалевський, якого було персонально запрошено до Парижа організаторами 36-го Міжнародного фестивалю фотографії «Золота троянда», не зміг домогтися від французької амбасади отримання візи. У посольстві не стали коментувати цю ухвалу. Андрій Ковалевський збирається відправити свої роботи до Парижа поштою, сподіваючись, що організатори гідно їх оцінять. Можливо, більше, аніж Андрієві, поталанить із міжнародними поїздками його 14-річному синові Олексію, який також займається фотографією. Минулої неділі він повернувся з Москви, де посів друге місце на Всеросійському конкурсі юних журналістів «Первая полоса». У журі конкурсу входили головні редактори газет і часописів: «Вокруг света», «Foto & Video», «Огонек» та інших. Олексій став єдиним призером з України, отримавши як приз дзеркальний фотоапарат Pentax. Сергій КУЗІН, Донецьк.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати